Hlavní obsah

Ve Škodě Auto zůstává šest set agenturních pracovníků

– MLADÁ BOLESLAV
ČTK, Jan Matějka

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto zbylo zhruba 600 agenturních zaměstnanců z původních 4000. Firma chce jejich počet vzhledem k současné recesi snížit až na nulu. Nejdříve se to stane v srpnu, kdy posledním zahraničním dělníkům vyprší povolení k pobytu, uvedla vedoucí Inspektorátu cizinecké policie v Boleslavi Eva Svobodová.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Škodu už opustilo zhruba tři a půl tisíce agenturních zaměstnanců

Článek

Asi 4000 agenturních zaměstnanců ve Škodě pracovalo počátkem krize, okolo Vánoc jich byla přibližně polovina. "Vedení Škody Auto mě o zaměstnanosti cizinců pravidelně informuje, takže známe aktuální stav," řekla Svobodová.

Podle ní je z celkového počtu 600 zaměstnanců ve Škodě 126 Vietnamců. Čtyřiceti z nich končí povolení k pobytu v dubnu, zbylým 86 vyprší povolení v srpnu. "Cizinci, kteří jsou v pracovněprávním vztahu, ze Škoda Auto propouštěni nebudou," podotkla Svobodová.

Kmenové zaměstnance Škoda propouštět nebude

Například společnost Zetka Auto, která pro firmy zajišťuje pracovníky, zaměstnává 135 cizinců a dle sdělení jejich zástupců budou pracovat u firmy do konce platnosti povolení a pokud nebudou Úřadem práce vydána rozhodnutí o prodloužení zaměstnání, bude pracovní poměr ukončen.

Vedení inspektorátu sleduje zaměstnanost cizinců i v ostatních firmách a podle vyjádření jejich vedoucích se v současné době nechystají propouštět žádné cizince.

Škoda Auto se zatím zbavuje jen pracovníků najímaných přes zprostředkovatelské agentury, kmenové zaměstnance firma propouštět nechce. Někteří zaměstnanci však jsou přesouváni na jiné pracovní pozice, které se uvolnily právě odchodem agenturního personálu. Ve všech třech českých závodech automobilky v současné době pracuje zhruba 23 500 lidí.

Také zástupci odborů se snažili vést nedávné jednání o kolektivní smlouvě tak, aby byla především zachována zaměstnanost. Spokojili se proto s růstem platů o 4,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám