Hlavní obsah

Letecká doprava stále patří mezi nejbezpečnější

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý rok došlo k 28 leteckým nehodám, při kterých zemřelo 539 osob. V přepočtu připadá jedno úmrtí na 1,3 miliónu letů. Letecká doprava tak zůstává stále jednou z nejbezpečnějších na světě.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Bezpečné přistání Airbusu A320 na hladině řeky Hudson v New Yorku.

Článek

Minulý rok se stalo 28 tragických leteckých nehod, tedy o čtyři více než v roce 2007. Nejtragičtější nehodou minulého roku byla srpnová nehoda letounu MD-80 španělské letecké společnosti Spanair, při které zahynulo 149 ze 166 pasažérů na palubě a pět ze šesti členů posádky.

Minulý rok se stalo 28 tragických leteckých nehod, tedy o čtyři více než v roce 2007. Nejtragičtější nehodou minulého roku byla srpnová nehoda letounu MD-80 španělské letecké společnosti Spanair, při které zahynulo 149 ze 166 pasažérů na palubě a pět ze šesti členů posádky.

Více než 50 lidí zahynulo vloni již jen při dvou leteckých nehodách. Boeing 737 patřil ruské letecké společnosti Aeroflot Nord a zahynulo v něm 88 lidí, v Boeingu 737 kyrgyzské letecké společnosti Itek Air zemřelo 68 lidí.

Během desetiletí se bezpečnost zvýšila

"Zatímco v roce 2007 zemřelo na světě při leteckých nehodách 730 osob, vloni to bylo pouze 539 osob, což znamená meziroční pokles o 25 procent," vysvětluje Tomio Okamura, člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Minulý rok tak v průměru připadlo jedno úmrtí na 1,3 miliónů letů a letecká doprava patří stále mezi jednu z nejbezpečnějších na světě.

V posledním desetiletí byl nejbezpečnější rok 2004, kdy při leteckých nehodách na světě zahynulo 434 osob. Bezpečnost letecké dopravy se v tomto desetiletí výrazně zvýšila. V 90. letech minulého století totiž docházelo v průměru k 1128 úmrtím ročně.

Letiště nabízejí různý komfort

Internetový průvodce "The Budget Traveller's Guide to Sleeping in Airports" loni zveřejnil výsledky ankety deseti nejhorších a deseti nejlepších mezinárodních letišť na světě, podle komfortu čekání či přenocování na letišti. Za nejlepší letiště je považované Changi v Singapuru. Čtenáři Novinek označili za nejlepší pražské letiště, ze zahraničních se nejlépe umístilo letiště v Madridu. Naopak nejhorším bylo letiště Port Moresby v Papue Nové Guineji, více ZDE.

Tři nejlepší letiště na světě podle služeb za rok 2008
Changi, Singapurpohodlné sedačky, internetové kavárny, dobré jídlo, budíky zabudované v sedačkách, bazén, vířivka, masáže, zahrady, hraje tam živá hudba, zdarma se promítají filmy
Amsterdam, Nizozemídětský koutek, internet, sprchy, pohodlné sedačky na spaní, kasino
Atény, Řeckonové letiště - jedno z nejluxusnějších v Evropě, polstrované sedačky, internet zdarma, velmi čisto
Tři nejhorší letiště na světě podle služeb za rok 2008
Port Moresby, Papua - Nová Guineaobčasné přestřelky mezi gangy, na tomto letišti v žádném případě nepřespávat, ani nečekat, a pokud možno ho co nejdříve opustit
Bombaj, Indiešpinavé, zapáchá, nepohodlné sedačky, moskyti, hlučné, bezpečnostní kontrola požaduje někdy úplatky, ani Indové nemají toto letiště rádi
Káhira, Egyptpo letišti běhají krysy, psi, vši, drahé občerstvení, špinavé toalety, bezpečnostní kontrola požaduje někdy úplatky, zápach

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám