Hlavní obsah

VIDEO: Ohnivá katastrofa v Austrálii už má 171 obětí

Novinky, aš, Sydney Morning Herald, Australian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE
Aktualizováno

Nejméně 171 obětí si podle pondělních zpráv vyžádaly rozsáhlé lesní požáry v australském státě Victoria. Panují obavy, že množství obětí může překročit dvě stovky a že může jít o nejhorší katastrofu v dobách míru, která bude mít více mrtvých než atentáty na Bali.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Zbytky domů u Kingslake

Článek

V nemocnicích bylo hospitalizováno osm desítek lidí s těžkými popáleninami a zraněními. Mnoho z nich má popáleniny na více než 30 procentech povrchu těla a některá zranění jsou horší než ta, která způsobily bombové útoky na Bali v roce 2002, uvedl jeden z doktorů na pohotovosti.

Plameny zničily 750 domů, přičemž oheň v několika případech zlikvidoval celá městečka. Sežehnuto je 340 000 hektarů porostu. O střechu nad hlavou přišly tisíce obyvatel. Desítky lidí musely být hospitalizovány.

:. Zbytky domů ve Wandongufoto: Reuters/Mick Tsikas

Jedná se o nejhorší požáry v historii Austrálie, které mají na svědomí mnohem více obětí než požáry z Popeleční středy v roce 1983, kdy zemřelo 75 osob, a z černého pátku 1939.

:. Požár zuřící u australského Tonimbuku. foto: ČTK/AP/Mick Tsikas

Masová vražda

Vicepremiérka Julia Gillardová v emotivním projevu pronesla: "Sedmý únor 2009 bude vzpomínán jako nejtemnější den australské mírové historie. Je to tragédie za hranicemi víry, za hranicemi precedentu a skutečně za hranicemi slov." Ta našel jen premiér Kevin Rudd: "Neexistují jiná slova, která by to popsala, než masová vražda. Ty počty jsou ohromující... a obávám se, že dál porostou," dodal s narážkou na skutečnost, že některé požáry byly založeny.

:. Požárem zničené domy v australském Marrysvillefoto: ČTK/AP

Zatím nejvíce postižené jsou vesnice Kinglake a Kinglake West, kde dohromady zemřelo 42 lidí. V údolí Gippsland zahynulo 19 osob.

Ve státě Vitoria nadále zuří 31 požárů, s nimiž bojují hasiči i vojáci. Situaci od soboty zhoršuje silný vítr, který je rozfoukává, i když teploty už nedosahují 47 stupňů Celsia jako dříve.

:. Australan opouští stavení zničené ohněmfoto: Reuters/Daniel Munoz

Podezření na žhářství

Policie také začíná vyšetřovat některé požáry jako žhářství. Policisté všechna spáleniště nyní považují za možná místa činu.

:. Dým stoupající z požáru u australského Tonimbuku. foto: ČTK/AP/Mick Tsikas

Policie už zatkla dva lidi podezřelé ze žhářství. Jeden z nich má pravděpodobně na svědomí požár, který spálil 200 hektarů porostu ve státě Nový Jižní Wales. Patnáctiletý chlapec, který způsobil výbušninou požár v Blue Mountains nedaleko Sydney, byl posléze propuštěn na kauci. Ani jeden z těchto požárů si nevyžádal oběti. Policie však upozornila, že pokud dopadne případné žháře, kteří stojí za tragickými požáry, okamžitě je obviní z vraždy.

:. Australší hasiči chladí zemi v oblasti Kilmorefoto: Reuters/Daniel Munoz

Reklama

Související témata:

Související články

Vedro zabíjí australské seniory

Vlna mimořádných veder, kterým čelí jih Austrálie, si vyžádala přes dvě desítky obětí. Jen Adelaide uvádí 22 náhlých úmrtí, i když zatím není jasné, kolik...

Výběr článků

Načítám