Hlavní obsah

Po dlouhém dramatu zahraniční vojenské mise Sněmovnou prošly

Novinky, ČTK, jov, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili letošní armádní mise v zahraničí. Pro hlasovalo 105 poslanců, mezi nimi čtyři sociální demokraté. Proti bylo 66 poslanců. Vláda se snažila plán protlačit, protože jinak by se stovky českých vojáků musely do března vrátit zpět do vlasti. V prosinci poslanci původní koncepci zamítli a nynější verzi opozice kritizovala.

Článek

ČSSD do poslední chvíle napínala, zda zruší usnesení, které jejím poslancům zakazovalo zvednout pro mise ruku. Nakonec těsně před hlasování sociální demokraté zákaz zrušili a z řad ČSSD pro mise hlasovali Jan Hamáček, Zdeněk Jičínský, Miroslav Svoboda a Antonín Seďa. Ostatní sociální demokraté byli stejně jako všichni komunisté proti plánu misí, nebo se hlasování zdrželi, jako předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Jak on sám po hlasování konstatoval, nakonec se ukázalo, že by koalice mise prosadila i bez hlasů poslanců ČSSD. Pro totiž hlasovali také všichni nezařazení poslanci, včetně zelených rebelek Olgy Zubové a Věry Jakubkové, a to i přes to, že Sněmovna nevyhověla jejich podmínce hlasovat o každé z misí zvlášť.

Picek rozhodnutí poslanců přivítal

"Je to velmi dobrá zpráva," reagoval náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Kdyby armáda musela realizovat na papíře připravený plán ukončení misí bylo by to podle něj velmi složité a finančně náročné.

Nejvíce českých vojáků nyní zůstává hlavně v Kosovu a Afghánistánu.

Hlavním sporným bodem bylo navýšení počtu vojáků v Afghánistánu. Nová varianta koncepce navrhuje menší zvýšení počtu než ta prosincová. Vláda však vyšla vstříc připomínkám opozice.

Náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek rozhodnutí poslanců přivítal. Nejvíce českých vojáků tak zůstává hlavně v Kosovu a Afghánistánu.

Vláda: ČR musí dostát spojeneckým závazkům

Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) posilují své kontingety v Afghánistánu všechny spojenecké země. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg připomněl, že není možné, aby zemi opět ovládly radikální síly, které ji chtějí uzavřít ve středověku.

"Vážnost ČR a závazky vůči spojencům by mělo být téma, které nepodléhá sporům mezi vládou a opozicí i vnitrostranickým potyčkám," dodal Schwarzenberg.

Uražená ČSSD napínala

ČSSD, která původně dávala najevo, že umožní plán schválit, tento týden však přitvrdila. Sociální demokraty údajně urazilo vyjádření šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře, že vláda má pro schválení misí potřebnou většinu.

Poměr sil ve Sněmovně se nezměnil ani přesto, že chyběl poslanec za KDU-ČSL Tomáš Kvapil, kterého nedávno postihla mozková příhoda. Vypárovali jej totiž komunisté, kteří jinak s plánem nesouhlasí. Jednoho ze svých řad tak museli zbavit možnosti hlasovat.

Anketa

Jste pro zachování zahraničních misí Armády ČR?
Ano
62,9 %
Ne
37,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12759 čtenářů.

Počet vojáků v zahraničních misích

  • Afghánistán - 480 vojáků v rámci mise mezinárodních sil ISAF, max. 100 vojáků v americké operaci Trvalá svoboda 
  • Kosovo - 430 vojáků  v silách KFOR
  • Litva - čtyři gripeny a 75 vojáků bude od května do srpna zajišťovat ochranu vzdušného prostoru pobaltských zemí
  • Čad - tři vojáci na velitelství mise EUFOR dohlížející na hranici Čadu a Středoafrické republiky
  • Egypt - tři vojáci v rámci mezinárodní mise MFO dohlížející na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem na Sinaji
  • Irák - zrušeno působení tří instruktorů

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám