Hlavní obsah

VIDEO: Vatikán obrátil, biskup musí uznat existenci plynových komor

– ŘÍM • Aktualizováno

Vatikán se snaží vyřešit krizi kolem ultrakonzervativního biskupa Richarda Williamsona, kterého minulý měsíc papež Benedikt XVI. rehabilitoval. Požaduje, aby se biskup jasně distancoval od svých výroků, v nichž popíral existenci plynových komor v nacistických lágrech. Po rehabilitaci vzrostlo napětí mezi Židy a Vatikánem a papež se stal terčem kritiky.

Foto: Jens Falk, Reuters

Biskup Richard Williamson

Článek

Vatikán ve svém středečním prohlášení nařídil biskupovi, aby veřejně odvolal své názory na holocaust. Jinak by nemohl sloužit římskokatolické církvi. Má se "veřejně a zcela jednoznačně distancovat" od svých názorů, píše kurie. 

Biskup, který byl exkomunikován před dvaceti lety, se totiž omluvil jen za to, že vyvolal kontroverzní diskusi, ale neodmítl své názory.

Biskup svá šokující tvrzení nedávno zopakoval pro švédskou televizi: "Nevěřím, že existovaly plynové komory," řekl a dodal, že v nacistických koncentračních táborech zahynulo jen 300 000 Židů.

Biskup Richard Williamson foto: Reuters/Jens Falk

V úterý se na papeže německé národnosti obrátila německá kancléřka Angela Merkelová, aby zřetelněji odmítl popírání holocaustu. "To není jen záležitost křesťanské, katolické a židovské komunity v Německu. Papež a Vatikán by měli jasně a jednoznačně dát najevo, že nemůže být žádné popírání holocaustu,“ prohlásila Merkelová.

Vatikán uvedl, že papež si nebyl vědom názorů biskupa, když ho spolu s jeho třemi kolegy z ultrakonzervativní Společnosti svatého Pia X. rehabilitoval. Současná hlava kontroverzní společnosti nedávno existenci plynových komor sice přiznala, prý ale sloužili jen pro odvšivování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám