Hlavní obsah

Oteplování klimatu neexistuje, zopakoval Klaus v Davosu

– DAVOS

Český prezident Václav Klaus v sobotu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu znovu prohlásil, že oteplování ovzduší neexistuje, a kritizoval ty, kdo chtějí s tímto jevem bojovat, jako třeba bývalý americký viceprezident Al Gore. Napsala to agentura AFP.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Nemyslím, že je nějaké oteplování klimatu. Nevidím žádná statistická data", která by to dokazovala, řekl podle AFP v Davosu Klaus novinářům, čímž vyjádřil opačný postoj, než jaký má Evropská unie, které jeho země v tomto pololetí předsedá.

Agentura píše, že český prezident se také pustil do bývalého viceprezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Ala Gorea, který zaujímá v boji proti globálnímu oteplování jedno z předních míst. "Je mi líto, že někteří lidé jako Al Gore nejsou připraveni naslouchat konkurenčním teoriím. Ekologický militantismus a alarmismus ohledně oteplování ovzduší jsou výzvou naší svobodě," citovala agentura Klause.

Klaus: opatření proti krizi jsou nebezpečná

Prezident se podle ní v souladu se svými liberálními idejemi také distancoval od regulování ekonomiky, které v Davosu jako prostředek boje proti nynější krizi navrhovali četní účastníci fóra, zvlášť evropští.

"Mám větší obavy z reforem než ze samotné krize. Mám obavu, že se krize využije k radikálnímu svazování trhů a volné výměny ve světě," prohlásil prý.

Reklama

Výběr článků

Načítám