Hlavní obsah

VIDEO: Češky se fotily při kojení, bojují tak s Facebookem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Několik desítek českých žen se ve středu rozhodlo podpořit akci serveru babyweb.cz, který se zapojil do kampaně "Odhalená prsa kojící ženy na internet patří". Akce vznikla na protest proti rozhodnutí serveru Facebook, který se rozhodl ze svých stránek odstranit všechny fotografie kojících žen, neboť fotografie odhalených ženských ňader údajně na internet nepatří.

Článek

Kampaň vyvrcholila společným focením šesti desítek žen, které při kojení zvěčnila fotografka Sára Saudková. Ta společné focení označila za "apel proti blbosti a pokrytectví".

"Chceme upozornit, že každá žena má právo kojit, a to i na veřejnosti, a že fotografie kojící matky na internetu je přirozená a nikoli pohoršující," okomentovala před pár dny přípravu celé akce šéfredaktorka serveru babyweb.cz Jarmila Jelínková.

:. Sára Saudková v čele skupiny kojících ženfoto: Právo/Michaela Říhová

Ženy, které se akce zúčastnily, se vesměs shodovaly v tom, že kojení je něco naprosto přirozeného, a pozastavovaly se nad tím, že někoho obnažené ňadro kojící ženy může v dnešní době urážet. Taktéž se svěřily i se zkušenostmi s negativními reakcemi okolí, s nimiž se kvůli kojení setkaly.

Akci podpořila také Laktační liga. Podle její předsedkyně MUDr. Anny Mydlilové by civilizovaní lidé měli prokazovat respekt ke všem částem těla. Zdravotníci považují kojení za biologicky unikátní a vhodné pro matku i dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám