Hlavní obsah

Předejít chřipce můžete i správnou hygienou a vitamíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chřipka se rychle šíří v době oblevy a v místech s vysokou koncentrací lidí. Lékaři radí vyhýbat se náhlým změnám teplot, mýt si důkladně ruce a vyhýbat se místům s velkým počtem lidí, neboť chřipkové viry se přenášejí mikroskopickými částečkami slin, kašlem, ale také při pouhém dýchání a mluvení.

Článek

Stoprocentní ochrana před chřipkou však neexistuje. Každoročně jí onemocní statisíce Čechů, letos odborníci očekávají silnější typ viru s těžším průběhem nemoci než v předchozích letech.

"Největší riziko představuje chřipka pro seniory a lidi se sníženou imunitou. Chřipka může způsobit závažné zdravotní komplikace," upozornila Eva Gottwaldová z interního oddělení nemocnice v Brandýse nad Labem.

Inkubační doba chřipky, tedy čas od vstoupení viru do těla do vypuknutí prvních příznaků, je 18 až 24 hodin. Proti chřipce neexistuje účinný lék. Dostupná léčba pouze tlumí bolesti, ale průběh onemocnění nezkrátí. Nemocný člověk by měl důsledně dodržovat léčebný režim a zásobit tělo vitamíny.

"Vhodné je konzumovat i doplňky stravy s živými probiotickými bakteriemi. Ty výrazně aktivují náš imunitní systém," radí Vilím Šimánek z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci. Pokud přetrvávají horečky tři a více dní, je vhodné vyhledat lékaře. Může se jednat o angínu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám