Hlavní obsah

Aktivista Greenpeace chtěl na Hrad vyvěsit vlajku EU, zadržela ho policie

Právo, Novinky, jt, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Aktivisté hnutí Greenpeace se ve středu dvakrát pokusili dopravit na Pražský hrad vlajku Evropské unie. Ráno ji promítali na jednu z budov Pražského hradu a Karlův most a večer se jeden z aktivistů pokusil vyšplhat na stožár na Hradě a vlajku na něm vyvěsit. Zadržela ho policie. Skutečná vlajka na Hradě nevlaje, prezident Václav Klaus její vyvěšení odmítá.

Článek

Aktivista  Grennpeace v době, kdy na Hrad mířila evropská delegace, vyšplhal na stožár přímo na prvním nádvoří. „Měli jsme na místě jednoho lezce, kterému se podařilo vlajku vyvěsit zhruba v polovině patnáctimetrového stožáru,“ řekla Právu mluvčí české pobočky Greenpeace Lenka Boráková.

Podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové aktivistu ze stožáru sundali přivolaní hasiči a muž byl poté okamžitě převezen na policejní služebnu k podání vysvětlení.

Ranním promítáním unijní standarty chtěli aktivisté upozornit na výroky některých politiků, kteří se skepticky staví jak k evropské integraci, tak k hrozbám globálního oteplování. Mezi takovéto skeptiky řadí i českou hlavu státu.

Vlajka EU podle Klause na Pražský hrad nepatří, protože Hrad je symbolem české státnosti, českého státu, ne Evropské unie. Klaus je známý také svými názory zpochybňujícími vliv člověka na globální oteplování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám