Hlavní obsah

Zemřel kytarista skupiny The Stooges Ron Asheton

Právo, Novinky, kaz, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MICHIGAN

V objektu svého domu v Ann Arbor v Michiganu byl v úterý 6. ledna 2009 ráno nalezen mrtvý kytarista skupiny The Stooges, punker Ron Asheton. Bylo mu šedesát let. Oficiální příčiny smrti policie zatím neoznámila, protože čeká na výsledky pitvy a toxikologické závěry. Neoficiálně je důvodem úmrtí srdeční kolaps.

Foto: archiv, Právo

Kytarista Ron Asheton vystupoval také vedle Iggyho Popa ve skupině The Stooges.

Článek

Asheton hrál ve skupině The Stooges vedle slavného Iggyho Popa spolu s bratrem Scottem a baskytaristou Davem Alexandrem. Umístil se na 29. místě žebříčku ankety 100 nejlepších kytaristů všech dob, kterou vyhlásil magazín Rolling Stone.

Kapela zářila v 60. a 70. letech minulého století. V roce 1974 skončila a znovu se objevila až po třiceti letech. Předloni vydala desku The Weirdness.

Kromě The Stooges spolupracoval Asheton s kapelami New Order, New Race nebo Dark Carnival, na kytaru hrál také ve skupině The Wylde Rattz, kterou založil s Mikem Wattem, J Mascisem (Dinosaur Jr.), Thurstonem Moorem (Sonic Youth) a Markem Armem (Mudhoney). Přispěl na soundtrack k Velvet Goldmine (Sametová extáze), jako herec se objevil ve filmech Texaský masakr motorovou pilou nebo Mosquito.

Reklama

Související články

Ron Asheton: Iggy Pop chtěl vyvolat reakci

V české metropoli v sobotu 20. září vystoupí v hokejové hale Sparty Iggy Pop se skupinou Stooges. Rozhovor poskytl kytarista Ron Asheton, který se svým bratrem...

Výběr článků

Načítám