Hlavní obsah

Objevem roku byli Fleet Foxes, shodují se američtí i britští kritici

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli v roce 2008 přišel nový interpret, který okouzlil stejně na obou stranách "velké louže", pak jsou to jednoznačně Fleet Foxes. Ovace kritiků provázejí v Evropě i v USA mladý kvintet ze Seattlu, jenž oslovil svět díky stále oblíbenější internetové stránce Myspace.

Článek

Fleet Foxes zařadil mezi nejlepší desky roku 2008 americký magazín RollingStone a také nedávná anketa mezi britskou odbornou veřejností. Tam dokonce skončili na čtvrtém místě za deskami již zavedených skupin The Seldom Seen Kid (Elbow), Third (Portishead) a Dig, Lazarus, Dig (Nick Cave). Z nováčků tedy dosáhli nejlepšího hodnocení.

Fleet Foxes hrají příjemný meditativní folk-rock ze staré školy. Nepřicházejí s něčím převratným, spíše pilují svůj zasněný styl s propracovanými vokály a jemným dotekem melancholie pozdních 60. let. Crosby Stills and Nash, Neil Young či Beach Boys by mohli stát u jejich kolébky.

Čtenáři a kritici vzácně souhlasí

Historie skupiny je krátká. Zakladatelé Robin Pecknold a Skyler Skjelset se setkali na střední škole v Seattlu. Brzy se z nich stali nejlepší kamarádi a zapáleně rozebírali Boba Dylana a Neila Younga.

V roce 2006 natočili první demo a začali uvažovat o desce. Na té pracovali od začátku roku 2007 v profesionálním studiu i ve sklepě. Jejich písničky dosáhly obrovského úspěchu na Myspace (čtvrt miliónu přehrání za rok 2007, po oficiálním vydání desky už je to přes 600 000.) Během roku 2008 vydali eponymní album na labelu Subpop a vyjeli na velké turné po USA a Evropě, opět se značným kritickým úspěchem.

Na serveru Metacritic, který vypočítává průměrné hodnocení z různých recenzí, dostala jejich deska skvělých 87 % a od čtenářů má 8,5 "hvězdičky" z deseti.

Poslechněte si písničky zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám