Hlavní obsah

V první pracovní den s eurem stáli Slováci ve frontách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA
Aktualizováno

Pátek byl na Slovensku první pracovní den po zavedení eura a na mnoha místech se vytvářely fronty. Slováci se snažili zbavit posledních korun a obchodníci tak museli ceny přepočítávat opět z eura na koruny.

Článek

"Lidé platí většinou v korunách, ale já vydávám už jenom eura. Trochu to zdržuje, ale zatím to zvládám," řekla Novinkám Katarína Konevalová, která pracuje jako pokladní v potravinách v bratislavské čtvrti Karlova Ves.

V pokladně má eurobankovky a euromince. Má také speciální pokladnu na slovenské koruny. "Slovenské koruny následně odevzdám v bance. Koruny se tímto způsobem stahují z oběhu," vysvětluje. Zmatek nastal v okamžiku, kdy měl zákazník zaplatit za nákup 17 euro (512 slovenských korun), ale měl jen čtyři stokorunové bankovky. Musel doplatit 3,72 euro a to už hodně zdržovalo."

"Připadám si, jako kdybych nedělala v potravinách, ale ve směnárně," rozčiluje se prodavačka. Rovněž netrpěliví zákazníci ve frontě nadávají na duální placení. "Od prvního ledna se mělo platit v eurech a basta," říká starší muž, ale u pokladny sám vytahuje slovenské bankovky.

Obchodníci mnohdy raději zavřeli

Některé menší obchody mají zavřeno. Majitelé se chtěli vyhnout situaci duálního placení a na dveřích mají většinou oznam o inventuře. "Otevřu až 17. ledna, kdy se už bude platit výhradně eurem," prozradil majitel trafiky. Duální oběh potrvá do 16. ledna. Od 17. ledna bude možné zaměnit slovenské koruny už pouze v bankách.

Číšníkům v centru Bratislavy placení ve dvou měnách potíže nedělá. "Turisté i v minulosti platili někdy ve slovenských korunách, někdy v cizí měně. Pro mě to není nic neobvyklého," říká jeden z číšníků. I on však od prvního ledna musí vydávat v eurech. "Zajímavé to bylo na Silvestra, kdy jsme do půlnoci vydávali slovenské koruny, ale po půlnoci už pouze eura," usmívá se.

Chaos zavládl na některých poštách

Většinou starší lidé chtěli podávat šeky předtištěné v korunách. "Musíte si to přepočítat a vypsat na eura," vysvětlovala pracovnice za přepážkou. Starší lidé to většinou nezvládli a odcházeli z pošty s nepořízenou. "Požádám doma syna, aby to přepočítal a přepsal šek na eura. Jen doufám, že nebude pozdě a nebudu za šek platit penále," dělala si starosti babička.

V bankách se rovněž tvořily fronty. Všechny přepážky v bankách fungují až do 5. ledna pouze jako směnárny slovenských korun na eura. Podnikatelé se snažili ještě v pátek zásobit eurem a důchodci si měnili slovenské koruny za eura. "Důchod v eurech dostanu až 20. ledna. Do té doby si chci přivyknout na nové bankovky a nové mince," vysvětluje jedna ze starších žen.

Slováci chodí měnit peníze v krabicích od bot

Jeden klient přinesl do banky 35 tisíc kusů slovenských mincí a zaměnil je za eura. Další klient se objevil na jedné z poboček s krabicí od bot, v níž byly dva milióny slovenských korun.

Podle bleskového průzkumu platilo první pracovní den po zavedení eura jen jedno procento Slováků novou měnou, ostatní ještě využívali zásoby slovenských korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováci bez nostalgie slaví modrý eurosilvestr

Půlnoční silvestrovské ohňostroje budou ve slovenských městech zbarveny do modra. Slovensko vstupuje do eurozóny a barva Evropské unie je modrá, takže to třeba...

Na Slovensku se už platí eurem

Od půlnoci zavedlo Slovensko na svém území euro a stalo se šestnáctou zemí eurozóny. "Euro přichází na Nový rok 2009 jako nejlepší talisman pro štěstí....

Výběr článků

Načítám