Hlavní obsah

Homosexuálové se bouří proti papežovým výrokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homosexuály a transsexuály pobouřilo pondělní vyjádření papeže Benedikta XVI., že stejně jako je potřeba chránit přirozené životní prostředí, je potřeba chránit i lidskou přirozenost, kdy muž a žena respektují své role dané řádem stvoření. Výroky odsoudily jako neodpovědné a neakceptovatelné.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

"Takové komentáře ospravedlňují nenávistné pronásledování ve školách a útoky proti homosexuálům," řekla reverendka Sharon Fergusonová, která stojí v čele britského Křesťanského hnutí lesbiček a gayů.

"Když náboženští představitelé dělají taková prohlášení, jejich věřící soudí, že jsou oprávněni chovat se agresivně, protože si myslí, že dělají boží dílo, když svět takových lidí zbavují," dodala.

Její názory sdílí reverend Giles Fraser, předseda anglikánského hnutí Inclusive Church, jež je nakloněno homosexuálům. "Jako vždy je tento druh náboženské homofobie alibi pro všechny, kdo chtějí homosexuálům škodit. Papež propaguje obavy, že homosexuálové škodí planetě. To je jednoduše scestné," uvedl.

Papežova teorie "ekologie člověka"

Papež v předvánoční promluvě ke svým spolupracovníkům z Římské kurie hovořil mimo jiné o víře, jež vede k odpovědnosti v oblasti ekologie. Kromě ochrany životního prostředí je podle jeho slov třeba i něčeho, co by se dalo nazvat ekologie člověka. Ve správném smyslu slova to znamená chránit člověka, aby nezničil sám sebe, zdůraznil papež.

"Není to žádná překonaná metafyzika, když církev mluví o přirozenosti lidské bytosti jako o muži a ženě a požaduje, aby tento řád stvoření byl respektován. Ve skutečnosti jde o víru ve stvořitele a o naslouchání jazyku stvoření. Pohrdáme-li jím, vede to k sebezničení člověka, a tedy ke zničení díla samotného Boha," prohlásil Benedikt XVI.

"Člověk chce formovat sám sebe a sám disponovat vždy a výlučně vším, co se ho týká. Tímto způsobem však žije proti pravdě, žije proti stvořiteli," uvedl také papež.

Lidé nejsou jen maso, oponuje prominentní transsexuál

Známý italský transsexuál a bývalý poslanec italského parlamentu Vladimir Luxuria označil papežova slova za "zraňující".

"Jsem někým, kdo se narodil jako muž a mám ženskou duši. To je protiklad toho, co si papež myslí. Podle něj jsou lidé vytvořeni jen z masa nemají svou duchovní složku,“ řekl Luxuria.

Papežova slova přijaly kruhy homosexuálů a transsexuálů tím hůře, že se Vatikán odmítl připojit k výzvě 66 zemí světa, aby homosexualita nikde na světě nebyla stíhána.

Reklama

Výběr článků

Načítám