Hlavní obsah

Zeman: Po maďarských fanoušcích bych dal zmlátit i ty slovenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý český premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman se velmi ostře vyjádřil na adresu fotbalových fanoušků, konkrétně takzvaných rowdies. Podle jeho slov by je nechal zmlátit bez ohledu na jejich původ. Řekl to pro slovenský deník SME v souvislosti s nedávnými nepokoji vyvolanými zbitím maďarských fanoušků slovenskou policií.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

"Protože rowdies jsou velice podobní skinheadům a pokud někoho opravdu nesnáším, tak to jsou teroristé a skinheadi. Řekl jsem Jožkovi Migašovi (bývalý předseda slovenského parlamentu - pozn. red.), ať slovenská vláda nechá zmlátit pro změnu i slovenské fanoušky, nejen maďarské, a tím vykompenzuje onen incident," řekl Zeman SME.

1. listopadu na fotbale v Dunajské Stredě došlo ke spornému policejnímu zákroku. Maďarsko žádá důsledné vyšetření postupu slovenské policie proti fanouškům Dunajské Stredy, mezi nimiž byli i občané Maďarské republiky.

Slovenská policie tvrdí, že zásah byl oprávněný a byl namířený proti fotbalovým chuligánům. Maďarští nacionalisté poté spálili slovenskou vlajku před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti. Před týdnem zadržela slovenská policie 28 členů polovojenské Národní stráže ve slovenském městě Kráľovský Chlmec.

Důvodem současných nepokojů mezi Maďarskem a Slovenskem jsou podle Zemana historické reminiscence. "Maďarsko ztratilo po trianonském míru dvě třetiny území," zdůvodnil Zeman.

Poukázal však na to, že nacionalismus je v tomto případě "oboustranný". "Na druhé straně jsem zažil poslance Slovenské nacionální strany (ta je ve nyní vládě Roberta Fica - pozn. red.) ještě ve Federálním shromáždění a můžu vám říct, že to byli spíš pacienti psychiatrické kliniky než poslanci," ohodnotil Zeman svou zkušenost s politiky, jejichž straně nyní předsedá Ján Slota, který proslul xenofóbními výroky proti Maďarům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám