Hlavní obsah

ČSSD chce přímou volbu prezidenta, Paroubek nevyloučil kandidaturu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí představil návrh jeho strany na přímou volbu prezidenta. Ten předložila sociální demokracie do Sněmovny, která by se jím měla zabývat na schůzi začínající v úterý. Návrh neposiluje pravomoci hlavy státu. Paroubek přitom znovu nevyloučil, že by v budoucnu mohl usilovat o post hlavy státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek na pondělní tiskové konferenci

Článek

„Návrh nemá znamenat vytvoření nějakého prezidentského nebo poloprezidentského systému. Jde spíše o zpřesnění pravomocí, než o cokoliv jiného. Politická váha prezidenta by v každém případě vzrostla,“ uvedl Paroubek v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě.

„Myslím, že s ohledem, jak se vyjadřovaly politické strany, je tento návrh logický a neměl by činit problémy žádné politické straně,“ doplnil.

ČSSD v návrhu prosazuje, aby měl právo volit prezidenta každý občan ČR starší 18 let, kandidovat by mohl každý, kdo je volitelný do Senátu. K nominaci by bylo potřeba získat v petici podporu alespoň 10 000 občanů starších 18 let. Právo nominovat kandidáta by mělo také alespoň 20 poslanců nebo 10 senátorů. 

Poslanci by mohli poslat prezidenta k soudu

Předloha nově upravuje některé pravomoci hlavy státu. Ta by mohla jmenovat představitele Ústavního a Nejvyššího soudu jen ze soudců těchto soudů. Právo zastavit trestní stíhání, či vydat pokyn, aby nebylo zahájeno, má pak podléhat spolupodpisu premiéra, stejně jako jmenování členů Bankovní rady ČNB. Právo prezidenta zmírňovat tresty a zahlazovat odsouzení by zůstalo nedotčeno.

Návrh řeší také situaci, kdy prezident nemůže nebo nevyhlásí volby v Ústavou daném termínu. Nyní není možné, aby to za něj udělal někdo jiný. Předloha počítá s tím, že volby do Sněmovny, krajů a obcí by vyhlašoval předseda Sněmovny, šéf Senátu pak ty senátní. V obou případech by byl třeba spolupodpis premiéra.

ČSSD také chce, aby bylo vyloučeno trestní stíhání prezidenta jen v době výkonu funkce, nyní je stíhání vyloučeno navždy. Navrhuje také zrušit ustanovení o neodpovědnosti prezidenta z výkonu funkce. Kromě velezrady by pak mohla být hlava státu souzena Ústavním soudem na návrh Sněmovny, pokud závažným způsobem poruší ústavní pořádek.

Šéf ČSSD kandidaturu nevyloučil

Paroubek také znovu nevyloučil, že by v budoucnu mohl kandidovat na post prezidenta. Označil to sice za předčasnou otázku, ale zopakoval, že by se mohl pokusit dobýt Pražský hrad, pokud bude úspěšným předsedou vlády.

„Nejsem ani předsedou vlády, takže ta otázka je hodně předčasná,“ prohlásil na tiskové konferenci. „Řekl jsem mnohokrát, že někdy v budoucnu bych o tento úřad mohl mít zájem, za předpokladu, že budu úspěšným předsedou vlády. Pokud nebudu úspěšným předsedou vlády, tak těžko mohu být prezidentem republiky. Takže to je opravdu velmi akademická úvaha,“  dodal.

Klausovy výroky označil za kuriózní

Za své názory na Evropskou unii a Lisabonskou smlouvu to pak od Paroubka schytal prezident Václav Klaus. Jeho výrok, že podepíše Lisabonskou smlouvu, jen pokud ji schválí Irové, kteří ji již ale odmítli v referendu, šéf ČSSD označil za „částečně obstrukční krok“.

Klausovy výroky podle Paroubka vyvolávají „velké znepokojení po celé Evropě“. Lídr největší opoziční strany je dokonce označil za „výstřední v evropském kontextu, kuriózní pro ty, kdo se tou problematikou zabývají, a kontaminující ve vztahu k významné části české veřejnosti, která neměla možnost se s Lisabonskou smlouvou seznámit“.

Reklama

Výběr článků

Načítám