Hlavní obsah

Havel: Sarkozy mluví rychleji, než myslí

– ŘÍM

Bývalý český prezident Václav Havel současného šéfa francouzského státu Nicolase Sarkozyho příliš nešetří. Říká o něm, že má tendenci mluvit rychleji než myslet. Havel to řekl pro sobotní vydání italského deníku La Stampa, a to v souvislosti s kritikou Paříže směřující proti americkému protiraketovému deštníku v Evropě.

Článek

"Neznám ho osobně, ale povšiml jsem si, že Sarkozy má tendenci rychleji mluvit než myslet. Připomíná mi Edouarda Daladiera, šéfa francouzské vlády, který podepsal mnichovskou dohodu v roce 1938," uvedl Havel.

Bývalý český prezident svůj názor na hlavu francouzského státu doložil připomenutím toho, že Nicolas Sarkozy "učinil krok zpět, pokud jde o jeho nešťastná vyjádření v Nice", kde jednal s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem.

Sarkozy: štít evropské bezpečnosti nepomůže

Sarkozy 14. listopadu po summitu Evropské unie a Ruska v Nice na jihu Francie vyzval Moskvu a Washington, aby přestaly hrozit rozmístěním raket a protiraketového deštníku, což vyvolalo pobouření na české straně. Zřízení amerického protiraketového systému v Evropě by podle něj „evropské bezpečnosti nijak nepomohlo“.

Sarkozy Medvěděva požádal, aby rozhodnutí o umístění raket v enklávě zvrátil a počkal do konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v květnu 2009. Podle Sarkozyho je v tomto ohledu zásadní vést dialog.

Poté se na summitu G20 ve Washingtonu Sarkozy k tomuto tématu vrátil a prohlásil, že si každá země může svobodně rozhodnout o tom, zda se protiraketovým deštníkem opatří či nikoli.

Americký protiraketový štít v EvropěUSA plánují umístit svůj radar v ČR a rakety v Polsku. Rusko se tím cítí ohroženo a varuje, že to naruší rovnováhu sil v Evropě. Moskva odvetou pohrozila rozmístěním raket Iskander u Kaliningradu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám