Hlavní obsah

Pražské šortky: První podání slavných

Festival krátkých filmů Praha se rozběhl naplno. Pokud potřebujete tip na čtvrteční večer, pak je to třeba sekce Apocalypse Now. Rčení o světě, jež se pekelnou rychlostí řítí vstříc záhubě, případně kvapem organizuje své spektakulární sebezničení, získala zase trochu víc na popularitě. Ale možná že jsme jen přehlédli, že konec světa již proběhl, nebo je v lepším případě už za rohem. Sedm filmů, sdružených do sekce Apocalypse Now si toho všimlo.

Článek

Pátek 14. listopadu bude bohatý nejen na filmový program. Již od 14:30 hodin je v Malém sále kina Světozor možné vyrazit zprostředkovaně do Francie. Mezinárodní festival ve francouzském Clermont-Ferrand je nejdůležitějším festivalem krátkých filmů nejen proto, že je největší, ale také proto, že se v jeho rámci koná již 24 let filmový trh zaměřený výhradně na krátké filmy.

Nové filmy a projekty se mohou prezentovat filmovým distributorům, televizním společnostem a festivalovým dramaturgům, což pomáhá jejich šíření. Letos se jej během devíti dnů účastnilo téměř 6000 filmů a 3000 profesionálů. Pro všechny, které zajímá, jak takový trh vypadá, co a jak na něm lze podnikat a jak se tam dostat, je připravena prezentace vedená Ericem Wojcikem z clermontferrandského festivalu.

Nejlepší kraťasy vybrané z tohoto festivalu pak v Malém sále uvidíte zítra od 18.30.

První podání

Z filmového programu nás v pátek čekají druhá a třetí soutěžní řada a hlavně oblíbené První podání, které představuje krátkometrážní tvorbu známých režisérů. Letos nabídne možnost zjistit, jak do světa kinematografie vstupovali Jean-Luc Godard, George Lucas, Francois Ozon, Cristian Mungiu nebo Saša Gedeon.

V sekci je zařazen krátký film Všichni kluci se jmenují Patrick, který podle scénáře Erika Rohmera natočil Jean-Luc Godard v roce 1957 s Jeanem-Claudem Brialym v roli mladého playboye, který zjistí, že dvě dívky, jimž plete hlavu, jsou náhodou spolubydlící.  O deset let později vznikl jiný snímek, Elektronický labyrint THX 1138 4EB, sci-fi tehdejšího studenta jihokalifornské univerzity George Lucase. Rok po té s ním autor vyhrál Americký studentský filmový festival.

V roce 1997 se stal hitem krátký film Francoise Ozona Letní šaty. Mladý muž je s přítelem na dovolené a v prekérní situaci je nucen obléci si ženské šaty. To mu pomůže uvědomit si vlastní sexualitu. Snímek získal nominaci na Césara za nejlepší krátký film roku a řadu dalších mezinárodních ocenění (Locarno, Dublin). Rumunská režisérská hvězda Christian Mungiu, proslavený  dramatem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny se představí krátkometrážním filmem Přepínání a český režisér Saša Gedeon snímkem Štace z roku 1994 s Karlem Heřmánkem, Romanem Skamene a Zuzanou Fišárkovou, oceněném na několika zahraničních festivalech nebo Cenou Pavla Juráčka 1994, Nadace ČLF.

Sex na závěr

Na závěr večera je připravena nejpikantnější sekce letošního festivalu. Komponovaný program SecondSexe: orgasmus na ženský způsob byl poprvé uvedený na letošním mezinárodním festivalu krátkých filmů Circuito Off v Benátkách, kde vzbudil velikou pozornost. Krátké filmy, natočené pěti ženami pro francouzskou společnost SoFilles Productions si vytkly za cíl přinést nový úhel pohledu na zobrazení ženské erotiky. Program je přístupný od 18 let.

Program 14.11. 2008

Kino Světozor: Velký sál

16:00 České filmy

18:30 Soutěž 2

20:00  První podání

22:00  Secondsexe

  Kino Světozor: Malý sál

14:30 Prezentace Film Market Clermont-Ferrand

16:30 Soutěž 3

18:30 MFKF Clermont-Ferrand

20:30 Labo

Reklama

Výběr článků

Načítám