Hlavní obsah

Prokurátoři v USA chtějí pro údajného osmiletého vraha trest smrti

– PHOENIX • Aktualizováno
Novinky, ČTK, aš, USA Today, Guardian

Osmiletý chlapec, který údajně minulou středu zastřelil v malém městě St. Johns v Arizoně svého 29letého otce Vincenta Romera a jeho o deset let staršího známého Timothy Romanse, stanul v pondělí před soudem v rámci předběžného slyšení. Byl obviněn z dvojnásobné vraždy a umístěn do dětského nápravného zařízení. Skupina prokurátorů z Texasu, Oklahomy a Floridy chce pomoci arizonským kolegům prosadit v jeho případě trest smrti.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší soud v roce 2005 rozhodl, že poprava lidí, kterým bylo v době spáchání zločinu méně než 18, je nepřípustná.

Článek

"Trest smrti je mezní odstrašující prostředek a my chceme zastavit trend, kdy děti vraždí dospělé," cituje list American Chronicle nejmenovaného mluvčího skupiny prokurátorů.

Poprava osob, které zločin spáchaly před svými 18. narozeninami, je na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z roku 2005 nepřípustná.

Právníci, kteří podle American Chronicle odmítají zveřejnit svá jména, jsou přesvědčeni, že pokud by byl trest smrti vynesen nad prvním dětským vrahem, ostatní by to odradilo.

V Arizoně chtějí kluka soudit jako dospělého

Skupina prokurátorů jde tak ještě dál než žalobci a policisté v Arizoně. Ti jen chtějí, aby byl souzen jako dospělý. "Chceme toto dítě stíhat, jak nejvíce nám to zákon umožní,“ uvedl žalobce Criss Candelaria. "Děti v tomto věku jsou vzácně předány dospělému soudu, ale tento případ je odlišný, protože jde o dvojnásobné zabití,“ vysvětlil, co žalobu vede k tomuto rozhodnutí.

Policistům se chlapec při výslechu přiznal, ovšem v pondělí úmysl popřel. jeho obhájci přiznání znevažují, protože nebylo učiněno v přítomnosti matky nebo právního zástupce a chlapec nebyl patřičně poučen o svých právech tak, aby jim skutečně porozuměl .

Soudce ale už v pátek nařídil vyšetření, zda chlapec může stát před soudem pro dospělé. "Podle arizonských zákonů se může ukázat, že nezletilý nemůže stanout před soudem, protože nerozumí proceduře,“ dodal chlapcův obhájce.

Chlapec vypálil na každého muže čtyři rány

Vyšetřovatelé se pokoušejí zjistit, co vedlo chlapce k tomu, že oba muže zastřelil. Nešlo prý o nešťastnou náhodu. Oba muže zastřelil malorážkou zblízka, otce v přední části domu, první rána směřovala na hlavu, druhá do ramene. Pak šel do prvního patra a zabil podnájemníka. Na každou oběť vystřelil čtyřikrát, přičemž musel pušku pokaždé znovu nabít. To vede vyšetřovatele k tomu, že jednal úmyslně. Pak šel chlapec k sousedům a řekl jim, že je přesvědčen, že jeho otec je po smrti.

"Je mu jen osm let. Nemůže se jeden den rozhodnout, že zastřelí svého otce a jeho kamaráda bez důvodu. Něco ho muselo k tomu vést,“ uvedl velitel místní policie Roy Melnick. Zkoumá se proto, zda chlapec nebyl týrán, ale zatím se to nepotvrdilo.

Chlapec měl vlastní zbraň

Podle macechy Tiffany Romerové, kterou si zastřelený otec vzal v září, měl chlapec svou vlastní pušku. Jeho otec byl vášnivý lovec a často bral svého syna střílet psouny. Kněz John Paul Sauter, který pár oddával, vypověděl policii, že s ním oba probírali, zda by chlapec měl mít vlastní zbraň. Otec chtěl, aby se nebál zbraní a věděl, jak s nimi zacházet.

:. Římskokatolický kněz John Paul Sauter, na kterého se zabitý obrátil, zda by měl jeho syn vlastnit zbraň. foto: ČTK/AP

Chlapec nikdy nepřekročil zákon a neprojevovaly se u něj sklony k násilí nebo nevypočitatelné chování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám