Hlavní obsah

Česko se bude soudit s Bruselem o čtvrt miliardy korun

PRAHA

Česká vláda schválila, že se bude soudit s Evropskou komisí (EK) o téměř čtvrt miliardy korun. V pátek o tom informovala televize Prima. Vláda nechce Bruselu vrátit peníze, které v 90. letech zmizely z fondu Phare.

Foto: Právo

Vicepremiér Alexander Vondra (ODS, zády) a ministři Karel Schwarzenberg (za SZ), Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Martin Říman (ODS)

Článek

Peníze, které měly původně sloužit na rozvoj malého a středního podnikání, podle EK totiž Česko zpronevěřilo. Úředníci EK proto ztracené peníze odečetli od těch, které Česku letos měly přijít z evropských fondů.

"Jedná se o částku 9,3 miliónu eur, které my požadujeme zpátky," řekl Primě mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán.

Podle odborníků by se soud mohl protáhnout až na několik let a naděje na vrácení peněz není příliš velká.

Peníze z programu Phare v celkovém objemu 431 miliónů korun měly Čechy naučit rizikovému investování pomocí fondu, do kterého by investovaly i banky a soukromé subjekty a poskytovaly tak podnikatelům kapitál na rozvoj jejich firem. Vznikla Nadace pro rozvoj regionů a její dvě dceřiné společnosti Regionální podnikatelský fond a Fond rizikového kapitálu. V roce 1998 dostala Regionální podnikatelský fond do správy společnost Czech Venture Partners (CVP).

Poradenská firma inkasovala 100 miliónů

V roce 2003 náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Forman upozornil na to, že z těchto peněz bylo více než 100 miliónů korun proplaceno jako odměna poradenské firmě CVP, a to i přesto, že audit prokázal, že fondy neplnily svůj účel a byly ve ztrátě, napsaly nedávno Hospodářské noviny.

V souvislosti s případem policie v roce 2005 obvinila deset lidí z pokusu o zpronevěru těchto fondů včetně Formana a jeho poradce Radima Špačka, kteří přitom na problém upozornili jako první.

K případu se vyjádřil také ministr financí Miroslav Kalousek, který řekl, že část viny leží i na EK, protože hlavním kontrolorem toku peněz byli právě evropští úředníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám