Hlavní obsah

Rakouská televize odvysílala film o fiktivní havárii Dukovan

Novinky, aš, alt
VÍDEŇ
Aktualizováno

Rakouská veřejnoprávní televize ORF odvysílala ve čtvrtek večer 90minutový film První den, který pojednával o fiktivní havárii v jihomoravské jaderné elektrárně Dukovany. Tvůrci pořad avizovali jako fikci o havárii nedaleko rakouských hranic, nakonec ale ve filmu zaznělo, že jde o havárii v Dukovanech.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Česko je ve filmu představeno jako země, která není schopná své sousedy správně a včas informovat. Filmaři přitom avizovali, že snímek bude neutrální a nebude nikoho obviňovat. Film se odehrává na území Rakouska v blízkosti českých hranic, několikrát se objeví právě záběr na Dukovany s tím, že právě ony jsou elektrárnou, kde se havárie stala.

Snímek je součástí série pořadů ke 30. výročí referenda o jaderné energetice. Rakušané tehdy odmítli výstavbu jaderných zdrojů na svém území a rozestavěná elektrárna byla zakonzervována, byť byla blízko dokončení.

Rakousko je výrazně protijaderně vyhraněno. V zemi je například zákon, který neumožňuje vystavět jadernou elektrárnu.

:. Jaderná elektrárna je asi 40 kilometrů od rakouských hranic

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Je to reklama na záchranáře, vytýkají režisérovi

Film režíroval Andreas Prochaska, který dosud točil především horory. Kritici mu po odvysílání vytkli, že jeho dílo vypadá jako propagační film bezpečnostních složek, které pracují příliš bezchybně.

"V Rakousku je všechno v pořádku. Jsem připraveni," říká společně šéf oddělení hraných filmů ORF Heinrich Mis. Ve snímku se ukazuje, jak armáda a záchranné složky situaci skvěle zvládají. Deník Der Standard ale dodává: Spolková armáda film podpořila a smí jej používat pro svou obrazovou reklamu.

Snímek je prý také děsivý svou "normálností", nejsou v něm žádné snahy o akční scény. Der Standard naopak píše, že snímek pracuje s klišé akčním snímků. Tragédie se stane na pozadí osudů jednotlivců, které známe z miriád katastrofických snímků, těhotné mající strach, na zemi stojící měšťané, nevinné děti a hlavně "on", jemuž nikdo nevěří.

Absurdně protičeské

Der Standard také poukazuje na faktické chyby ve snímku, například se v něm uvádí, že kampaň mající vyvolat strach z českých jaderných elektráren, který vede bulvár Krone, není stará šest let, jak tvůrci tvrdí.

Hlavně ale podotýká, že je film absurdně protičesky zaměřen. "Ve vzdálenosti 200 km od Rakouska se nachází více než 30 reaktorů, zejména švýcarských a německých. Proč tedy musí být místo nehody vybrané reálné?"

Andreas Prochaska ale namítá: "Nehoda se přesto může stát."

Tvůrci prý film promítali "nejmenovanému zástupci ČR" a tomu snímek prý nevadil. Velvyslanectví ČR v Rakousku ale odmítlo, že by to byl kdokoliv z jeho řad. "Po konzultaci s ministerstvem zahraničí bude zváženo vydání oficiálního stanoviska k tomuto pořadu," sdělil ČTK zastupitelský úřad.

"Je to nepochybně rána pěstí, která poškodí vztah obou zemí," řekl v ČT český velvyslanec v Rakousku Jan Koukal.

Podle ředitelky českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je film "mimořádně nešťastný".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám