Hlavní obsah

Senát navrhuje posoudit ústavnost KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Senát svým usnesením navrhl vládě, aby se obrátila na Nejvyšší správní soud, který by měl posoudit, zda KSČM působí v souladu se zákonem a ústavou. Pro usnesení se vyslovilo 30 z přítomných 38 senátorů, dva byli proti.

Článek

Podle předsedy dočasné komise pro posouzeí ústavnosti KSČM Jaromíra Štětiny (za SZ) existuje 76 indícií, že KSČM soustavně a opakovaně porušuje zákon o politických stranách a ústavu.

Podle senátora Martina Mejstříka se KSČM například nevzdala násilí jako prostředku politického boje, stále hovoří o revoluci jako způsobu převratu ve společnosti a hlásí se ke Komunistickému manifestu Karla Marxe. Navíc je stále organizační složkou bývalé KSČ.

Proti návrhu byli jen komunističtí senátoři, sociální demokraté se hlasování zdrželi, stejně tak i dva občanští demokraté.

Zpráva má několik stovek stran

Závěrečná zpráva komise má i s přílohami několik stovek stran. Komunisté podle dokumentů, které komise shromáždila, podporují režimy používající násilí. KSČM na sebe podle Štětiny vzala úlohu sjednocení komunistického hnutí světa.

Nynější KSČM je podle Mejstříka "minimálně personálně, určitě ideologicky" provázána s bývalou KSČ a zůstala její organizační složkou, přestože tato strana byla zákonem o protiprávnosti komunistického režimu označena za zločinnou. "Všechny informace jsou z veřejných zdrojů, ne z tajných archivů," podotkl.

Obsáhlá závěrečná zpráva má 21 kapitol, které se zabývají postojem KSČM k minulému režimu a ke zločinům komunismu, vztahy k zahraničím levicovým stranám i jiným extremistickým uskupením nebo mediální politikou vůči antikomunismu.

Komunisté se nevyjádřili 

Smyslem práce komise podle Štětiny bylo shromáždit co nejvíce dokumentů a důkazů, proto celá zpráva bude mít několik tisíc stran. Dokumenty komise získávala nejen z Ústavu pro studium totalitních režimů nebo od Konfederace politických vězňů, ale také přímo od orgánů komunistické strany.

Komunisté existenci komise od počátku odmítali a vyslovovali domněnku, že nebude objektivní. Ve čtvrtek se žádný z komunistických senátorů k jejím závěrům nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám