Hlavní obsah

Česká pošta dá do konce roku výpověď 1500 zaměstnancům

PRAHA

Z České pošty má do konce roku odejít přibližně 1500 z celkových 37 000 zaměstnanců. Je to zhruba o 1000 méně, než před svým odchodem uváděl předchozí generální ředitel Karel Kratina. Propouštění se dotkne hlavně pracovníků administrativy a zázemí pošt, naopak jen malou část propuštěných mají tvořit zaměstnanci přímého styku se zákazníkem.

Článek

Podle Ivo Mravinace, mluvčího společnosti, zahrnoval předchozí údaj o 2500 propouštěných zaměstnancích přepočtená místa, tedy i úpravy pracovní doby v rámci optimalizace provozu, a také rušení dlouhodobě neobsazených pozic.

Pošta v současnosti testuje ve ztrátových okrscích takzvané mobilní doručování. To by mohlo nahradit až 178 málo využívaných kamenných poboček, pokud s tím budou souhlasit starostové obcí. Pilotní projekt spojený s dotazníkovou akcí má pošta vyhodnotit do konce roku.

„Proběhla už také první jednání se starosty, kdy se ukazuje, že mohou existovat místa, kde na novou formu obsluhy přistoupí. Pro starší občany je to výhodné především proto, že je to pro ně výrazně pohodlnější. Pošta prostě přijede s celým servisem až do domu,” vysvětlil Mravinac.

Pošta prochází v posledních letech restrukturalizací. Její součástí bylo rušení odštěpných závodů a přechod na obchodní řízení. V příštím roce by se měla přeměnit ze státního podniku na státem vlastněnou akciovou společnost.

Reklama

Související témata:

Související články

V Poděbradech se možná uzavřou sklárny

Lidé pracující v poděbradských Sklárnách Bohemia, jednom z největších zaměstnavatelů nymburského regionu, se bojí o místo. Místní pobočka je totiž součástí...

Výběr článků

Načítám