Hlavní obsah

Nacisté zkoušeli osídlit Amazonii

– LONDÝN
Novinky, rei

V amazonském deštném lese v Brazílii při hranici s Francouzskou Guayanou byly objeveny hroby německých vědců, kteří se v 30. letech minulého století pro nacistické pohlaváry snažili zjistit možnosti osídlení oblasti tzv. nadřazenou rasou.

Foto: Profimedia.cz

O expedici věděl šéf tajné policie Heinrich Himmler

Článek

U hrobů se do výšky necelých tří metrů tyčily dřevěné kůly podobné totemům. Zdobily je rytiny svastik. Hroby u řeky Jari, levého přítoku Amazonky, našel Jens Gluessing, autor knihy Projekt Guayana: Německé dobrodružství na Amazonce, informoval britský list Daily Mail.

Gluessing, který v německých a brazilských archivech našel i fotografie expedičního týmu, tvrdí, že Hitlerovi stoupenci věřili, že jim osud přikázal založit v džungli novou kolonii a odsud osídlit svět po vzoru pionýrů na americkém západě.

Na jednom z hrobů je nápis: „Zde 2.1. 1936 zemřel Joseph Greiner, skonal na horečku v službách německého výzkumu“. Podle Gluessinga byl Greiner jedním ze tří výzkumníků, které do džungle vyslala nacistická tajná služba, aby zjistili možnosti osídlení oblasti příslušníky německé Třetí říše. Navenek se skupina tvářila, že sbírá různé přírodní druhy.

Greinerův tým o výsledcích své práce průběžně podrobně informoval Berlín. V jedné zprávě říšskému šéfovi tajné policie Heinrichu Himmlerovi napsal vedoucí skupiny Otto Schulz-Kampfhenkel: „Dvě největší řídce osídlené a zároveň na zdroje bohaté oblasti na Zemi jsou Sibiř a Jižní Amerika. Jen ony nabízejí prostor pro imigraci a možnosti osídlení nordickými národy.“ Nejlepší bylo podle něj začít v Amazonii: „Pro pokročilou bílou rasu nabízí mimořádné možnosti využití.“

Zdá se ale, že průzkumníky nakonec prostředí deštného lesa udolalo a Himmler o plán ztratil zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám