Hlavní obsah

VIDEO: Třetí otřes pod Chebskem měl 4 stupně Richtera, byl cítit i v Praze

Novinky, fia
NOVÝ KOSTEL
Aktualizováno

Lidé na Chebsku a Sokolovsku v noci na pátek a následně i dopoledne opět cítili otřesy půdy. Záchvěvy začaly zhruba kolem půlnoci, nejsilnější otřesy byly cítit před půl šestou ráno a krátce po desáté hodině dopoledne. Nejsilnější z nich přesáhl hranici 4 stupňů Richterovi škály a byl cítit i v Praze.

Článek

Podle Aleny Bouškové z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, zaznamenali seismologové nejsilnější otřesy v pátek v 10:08. Otřesy podle jejích slov mohly dosáhnout až 4,3 stupně Richterovy škály. Epicentrum otřesů leží jižně od obce Nový Kostel v hloubce deseti kilometrů a bylo cítit i v hlavním městě.

"Seizmická aktivita bude určitě pokračovat," uvedla Bouškové. "Určitě v řádu dnů a nelze vyloučit, že i týdnů," dodala.

Naposledy se země na západě Čech takto chvěla mezi lety 1985 a 1986, kdy vědci zaznamenali otřesy o síle až 4,7 stupně Richterovy škály.

Země se chvěla už v noci

"V noci postihlo oblast několik otřesů, minimálně pět. Ty nejsilnější byly ve 02:39 a potom 05:22. U prvního bylo naměřeno 3,7 stupně Richterovy škály, u druhého dokonce 3,9 stupně, což už odpovídá středně silnému zemětřesení," řekl v pátek ráno Novinkám Jan Zedník ze seizmického oddělení Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR s tím, že automaticky naměřené hodnoty je potřeba ještě dodatečným měřením zpřesnit. "Už teď je ale jasné, že otřesy měly přes trojku," dodal seizmolog.

Otřesy hlásili lidé například z Nejdku u Karlových Varů, Bublavy, Kynšperku nad Ohří, ale i ze vzdálenějšího Tachovska. O síle nejintenzivnějších záchvěvů půdy na západě Čech svědčí i to, že je zaznamenala i měřící stanice Ostrava - Krásné pole.

:. Zemětřesení na západě Čech zaznamenaly i přístroje na druhé straně republiky v Ostravě - Krásném Poli

Otřesy provázelo dunění

Podle svědectví čtenářů doprovázelo otřesy hluboké dunění. To Zedník potvrdil: "V západních Čechách mají otřesy blízko epicentra specifický projev. Lidé mohou slyšet hučení či dunění, které může mít neblahý psychologický efekt."

Se svými poznatky se mohou lidé svěřit a odborníkům tak pomoci přímo na webu Geofyzikálního ústavu AV, kde mohou vyplnit tzv. makroseismický dotazník.

Oblast západních Čech je ze seizmologického hlediska specifická. Otřesy půdy jsou zde dozvukem vulkanické činnosti a projevují se jinak než v oblastech tektonických zlomů, kde se hromadí energie, která se uvolní najednou.

"Tady se hromadí napětí a projevuje se to stovkami až tisícovkami slabších otřesů, proto se tomu říká roj," vysvětlil Zedník. "Energie se uvolňuje množstvím menších otřesů," pokračoval odborník a dodal: "Naštěstí."

Na podzim 2000 trval roj asi čtyři měsíce, Zhruba stejně dlouho trval roj na přelomu let 1985 a 1986. Nejsilnější otřes měl tehdy 4,6 stupně Richterovy škály.

Zemětřesení
Richterova škálaúčinky
Mikro (méně než 2,0)Mikrozemětřesení, nepocititelné.
Velmi malé (2,0 až 2,9)Většinou nepocititelné, ale zaznamenatelné.
Malé (3,0 až 3,9)Často pocititelné, nezpůsobující škody.
Slabé (4,0 až 4,9)Citelné třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky. Významné škody nepravděpodobné.
Střední (5,0 až 5,9)Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení dobře postaveným budovám.
Silné (6,0 až 6,9)Může ničit až do vzdálenosti 100 km.
Velké (7,0 až 7,9)Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.
Velmi velké (8,0 nebo větší)Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám