Hlavní obsah

Paroubek žádá vyšetření aféry premiéra Kosova s prodejem orgánů

Novinky, jov
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí vyzval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (za SZ), aby podpořil v rámci současného zasedání Valného shromáždění OSN (VS OSN) všechny aktivity, které povedou k mezinárodnímu vyšetření podezření, že kosovský premiér Hashim Thaci vydělal čtyři milióny marek na prodeji orgánů srbských a romských zajatců.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek na tiskové konferenci.

Článek

"Jsem hluboce znepokojen těmito informacemi,“ řekl Paroubek na pondělní tiskové konferenci v Lidovém domě k tomu, že kosovský premiér Hashim Thaci měl vydělat čtyři milióny marek na prodeji orgánů srbských a romských zajatců. Tuto informaci přinesl nedávno švýcarský deník Tagesanzeiger.

Šéf ČSSD připomněl, že jeho strana odmítla uznání nezávislosti Kosova. "I proto, že již v té době byl znám obsah knihy vrchní prokurátorky haagského tribunálu Carly del Potneové, ze které vyplývalo podezření, že někteří současní představitelé Kosova jako bývalí představitelé teroristické organizace UCK se podíleli na vraždách srbských zajatců,“ uvedl k tomu Paroubek.

Ministra zahraničí proto vyzval, aby k této záležitosti neprodleně "zaujal stanovisko a podpořil v rámci zasedání současného VS OSN všechny aktivity, které povedou k náležitému vyšetření těchto závažných skutečností“.

Paroubek zároveň Schwarzenberga vyzval, aby v rámci nynější rozpravy ve VS OSN podpořil snahy Srbska o předložení žádosti o posouzení otázky vyhlášení nezávislosti Kosova Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám