Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji by volby vyhrála ČSSD

Z bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi vyplývá, že nejvyšší podporu v Moravskoslezském kraji má ČSSD následovaná ODS a KSČM. Průzkum byl zaměřen na voličské preference a spokojenost s podmínkami života v regionu před volbami do krajských zastupitelstev. Většina lidí, 87 procent, si také myslí, že by kraje měly mít více kompetencí než nyní.

Článek

Průzkum byl připraven pro čtvrteční debatu uchazečů o post hejtmana v Moravskoslezském kraji. Debaty se účastnili hejtman kraje Evžen Tošenovský (ODS), bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas z ČSSD, Pavol Lukša z KDU-ČSL, Josef Babka z KSČM a lídr zelených v kraji Ladislav Koval.

Tošenovský, Babka a Lukša se vyslovili pro to, aby byla na kraje převedena především velká část kompetencí ministerstva školství. Lukša by chtěl i větší slovo pro kraje v oblasti dopravy.

Kompetence krajů by nerozšiřoval zástupce ČSSD Palas.

Volby by ignorovala pětina obyvatel kraje

Podle průzkumu ví o volbách více než dvě třetiny dotázaných (71 procent). Pokud by se volby konaly příští týden, šlo by k nim 57 procent respondentů. Pětina lidí by naopak volby ignoroval a ostatní (23 procent) zatím nejsou rozhodnuti.

Nejvyšší podpoře se na severu Moravy těší sociální demokraté, které by volilo přes 34 procent rozhodnutých voličů. Druhou ODS preferuje bezmála 23 procent, komunisty pak 18 procent rozhodnutých voličů. Lidovci a zelení by shodně získali sympatie 8,5 procenta lidí.

Preference rozhodnutých voličů v Moravskoslezském kraji (v %)
ČSSD34,2
ODS22,7
KSČM18
KDU-ČSL8,5
Strana zelených8,5
Zdroj: STEM

Zhruba polovina dotázaných má za to, že krajské volby ovlivní kvalitu života v regionu i na celostátní úrovni. Stejný počet respondentů se také domnívají, že výsledek krajských voleb ovlivní postavení předsedů politických stran zastoupených ve Sněmovně.

Pozitivně vnímají lidé stav i vývoj ve školství a dopravě

Z výzkumu, kterého se zúčastnilo 648 občanů starších 18ti let také vyplynulo, že jako pozitivní vnímají lidé v Moravskoslezském kraji situaci ve školství, dopravní obslužností a v zajištění zdravotní péče. Nespokojeni jsou oproti tomu s mírou korupce, nabídkou pracovních míst a s ochranou před kriminalitou.

Od krajských voleb v roce 2004 se dle oslovených občanů situace zlepšila v oblasti školství, veřejné dopravy a částečně i stavu silnic. Rozporuplně naopak lidé vnímají vývoj ve zdravotnictví, kde pocit zhoršení převažuje.

Průzkum proběhl od 21. do 23. září mezi obyvateli Moravskoslezského kraje staršími 18ti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám