Hlavní obsah

Pražský studentský summit vstupuje do třetího ročníku

Novinky, bob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Začíná třetí ročník Pražského studentského summitu, unikátního vzdělávacího programu v oblasti diplomacie a mezinárodních vztahů. Studenti středních škol z celé České republiky se mohou až do 30. září hlásit do Pražského modelu OSN a Modelu NATO. Projekt pořádá Asociace pro mezinárodní otázky.

Článek

Pražský studentský summit je tvořen třemi částmi: tradičním Pražským modelem OSN, který se uskuteční již počtrnácté v řadě, anglicky jednajícím Modelem NATO a vysokoškolským Modelem Evropské unie, který bude zahájen v průběhu října.

Hlavní část programu je věnována simulacím vrcholných diplomatických jednání. Studenti v úlohách diplomatů obhajují zájmy stovky zemí světa a pokoušejí se je prosadit v diskuzích se svými vrstevníky.

Projekt se hlásí k myšlence alternativního vzdělávání. Organizační tým si klade za cíl rozvíjet takové dovednosti studentů, které jsou českým vzdělávacím systémem opomíjeny. Jde především o aktivní práci s informačními zdroji, sebevědomé vystupování, rétorické i argumentační schopnosti a formulaci vlastního názoru. Projekt je podporován ze strany významných společností a institucí.

Součástí programu jsou i různé společenské akce, exkurze, ale také diskuze se zajímavými hosty. Mezi těmi v minulosti nechyběli např. ministři Cyril Svoboda nebo Ondřej Liška, europoslanec Jan Zahradil, eurokomisař Vladimír Špidla, americký velvyslanec v ČR Richard Graber nebo celá řada dalších profesionálních diplomatů a odborníků z akademické i komerční sféry.

Oficiální záštitu nad minulým ročníkem společně převzali ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.

Více informací o projektu naleznete na www.studentsummit.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám