Hlavní obsah

V Rusku spadlo letadlo, 88 mrtvých

– MOSKVA • Aktualizováno

Nedaleko ruského města Perm v oblasti Uralu spadlo v neděli letadlo. Na palubě bylo 88 osob, podle vyšetřovatelů z ministerstva pro mimořádné situace pád letounu nikdo z nich nepřežil. Mezi cestujícími byly podle letecké společnosti Aeroflot i dvě desítky cizinců, ale žádný Čech. Uvedla to agentura AFP.

Článek

Boeing-737-500 letěl z Moskvy a havaroval v 01:15 hodin SELČ při přistávacích manévrech v oblasti vzdálené několik set metrů od obytných domů. Stroj při pádu vybuchl, začal hořet a byl zcela zničen. Na místě zasahovalo několik set hasičů, záchranářů a policistů.

"Když byl letoun ve výšce 1800 metrů, ztratili jsme s ním spojení," uvedla mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace Irina Andrianovová. Na zemi nikdo nezahynul, pouze byla poškozena část transsibiřské železniční trati, napsala agentura AFP.

Aeroflot oznámil, že na palubě bylo i devět Ázerbájdžánců, pět Ukrajinců, a po jednom cestujícím z Francie, Švýcarska, Lotyšska, USA, Německa, Turecka a Itálie. Mezi pasažéry bylo i sedm dětí.

Na palubě bylo i sedm dětí. Mezi oběťmi je i generál Gennadij Trošev, který během války v Čečensku velel ruským jednotkám na severním Kavkazu a v letech 2003 až 2008 byl jedním z poradců prezidenta Vladimira Putina.

Naopak životní štěstí mělo pět lidí, mezi nimi dvě děti, kteří měli rovněž letět, ale odlet zmeškali. Aeroflot jim zajistil cestu vlakem.

Zničený trup ruského letadlafoto: ČTK/AP

Jeden z vyšetřovatelů uvedl, že letadlo "spadlo do rokle poblíž města". Ruská televize odvysílala snímky z místa nehody, na kterých se hasiči pohybovali mezi doutnajícími troskami. Letadlo po pádu hořelo na zemi ještě asi dvě hodiny.

Příčina nehody se vyšetřuje, podle mluvčí ale nic nenaznačuje tomu, že by za havárií byl teroristický útok. Ředitel Aeroflotu Valerij Okulov ale řekl, že vládní komise, která byla ustavena na příkaz prezidenta Dmitrije Medveděva a už přiletěla do Permu, bude zvažovat i hypotézu teroristického činu.

Obě černé skřínky letadla už byly nalezeny, na vyšetřování se bude podílet i firma Boeing.

Mluvčí řekla, že piloti se při pádu zřejmě snažili vyhnout obydlené oblasti. Jeden svědek nehody citovaný ruskou televizí řekl, že stroj padal v ostrém úhlu, možná 30 až 40 stupňů. Podle dalšího letadlo hořelo už ve vzduchu a "bylo to jako kometa".

Zničený podvozek letadlafoto: Reuters

"Uslyšel jsem výbuch a vyběhl ven. Myslil jsem, že začala válka," řekl v ruské televizi jeden člověk z Permu. Podle dalšího "prostě nejsou slova, která by to popsala".

O katastrofě byl neprodleně informován prezident Dmitrij Medveděv, který nařídil ustavení vyšetřovací komise. Komise v čele s ministrem dopravy Igorem Levitinem už přiletěla do Permu, ležícího asi 1200 kilometrů východně od ruské metropole.

Stroj patřil dceřiné společnosti Aeroflotu - Aeroflot-Nord, která si ho pořídila letos. Předtím s ním létala jedna čínská společnost. Byl vyroben v roce 1992. Stroj Boeing 737 je jeden z nejběžnějších na světě. Podle agentury ITAR-TASS ho od roku 1967 bylo v různých verzích vyrobeno přes 5100 kusů. Agentura napsala, že dnes to byla 138. havárie tohoto typu stroje.

Místo nehodyfoto: Reuters

Aeroflot oznámil, že za každou oběť neštěstí vyplatí pozůstalým odškodné dva miliony rublů (asi 1,35 milionu korun). Společnost také ještě v neděli vypraví z Moskvy do Permu letadlo s příbuznými obětí, kteří tam budou chtít odletět.

Podle mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA) má Rusko i další bývalé sovětské republiky špatnou bilanci bezpečnosti leteckého provozu. Odborníci mimo jiné kladou vinu nedůsledné vládní kontrole, špatnému výcviku pilotů a také snaze leteckých společností co nejvíce snižovat náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám