Hlavní obsah

Obama otevřeně podpořil protiraketový štít jako pojistku před Ruskem

WASHINGTON/VARŠAVA
Aktualizováno

Demokratický kandidát na prezidenta Spojených států Barack Obama podpořil vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě. Podle něj je to nutné, aby se země sousedící s Ruskem nestaly terčem jeho zastrašování. Zdůraznil ale, že systém není namířen proti Moskvě a zopakoval, že je nutné nejprve účinnost štítu prověřit.

Článek

"Myslím si, že protiraketový štít je správná věc. Chci se ale ujistit o tom, že funguje," řekl v pořadu Billa O'Reillyho v televizní stanici Fox News.

"Vezmeme-li v úvahu to, co se stalo v Gruzii, domnívám se, že musíme vyslat jasný signál, že se Polsko a další země v tomto regionu nestanou předmětem zastrašování a agrese," prohlásil Obama s poukazem na to, jak ruské jednotky v srpnu rozhodně zmařily gruzínský pokus znovu vojensky ovládnout odštěpeneckou oblast Jižní Osetie.

Obama mírně přiostřil rétoriku, protože republikáni po útoku získávají přízeň Američanů svým tvrdým postojem k Rusku.

Obama také odmítl opakovaný argument Moskvy, že štít, jehož prvky mají být umístěny v Polsku a České republice, je namířen proti Rusku, a připomněl, že jde o obranné opatření. Ve čtvrtek to potvrdil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. "Při rozhovorech se mnou senátor Obama uvedl, že realizace naší dohody podmiňuje tím, že systém nebude namířen proti Rusku,“ citoval jej Thomson Financial.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale zopakoval své výhrady: "Nevidím žádnou hrozbu z Polska, ale řekli jsme, že pro bezpečnost Ruska je riskantní, když se americká zařízení blíží k našim hranicím.“

V Polsku má být jako součást zamýšleného štítu umístěno deset antiraket a v České republice radar. Poláci dohodu s Američany po dlouhém jednání podepsali poté, co vypukl rusko-gruzínský konflikt kvůli Jižní Osetii. Česká republika podepsala základní dohodu s USA už předtím.

Palinová je pro tvrdý postoj proti Rusku

Aljašská guvernérka Sarah Palinová, kterou si vybral jako svou kandidátku na viceprezidenta republikán John McCain, se vyslovila pro velmi tvrdý postup vůči Rusku, i když v rozhovoru pro ABC uvedla, že se "studená válka nemůže opakovat“.

Podpořila však rozšíření NATO na východ, respektive vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO. USA podle ní musejí být ostražité, když velké mocnosti podniknou invazi do malých demokracií. "Musíme ukázat podporu - v tomto případě Gruzii," uvedla s tím, podpora může znamenat i ekonomické sankce proti Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám