Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak správně vybrat fixaci hypotečního úvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle zbrkle jednají žadatelé o hypoteční úvěr, když se rozhodují, jakou zvolit fixaci. Lidé nelogicky sahali po minimálních sazbách na jednoletý fix v době, kdy se sazby převalovaly na historických minimech. Naopak nyní, v době vyšších sazeb, dávají přednost dlouhodobé fixaci. Důvody nejsou racionální ale emocionální a vedou ke špatným rozhodnutím. Na vaše otázky odpovídá finanční konzultant Jan Lener ze společnost Broker Consulting a.s.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V dobách vyšších sazeb, které zažíváme i nyní, se na trhu objevuje nervozita. Lidé vzpomínají na nízké sazby. Mají pocit, že skvělý čas levných hypoték už se nikdy nevrátí. Jsou přesvědčeni, že doba je nejistá, nepříznivá. Dospějí k závěru, že jedinou jistotu poskytne dlouhý fix. Opravdu vám dobře zní věta: „Mám sice vysoký úrok, ale mám ho jistý na dlouhou dobu?“ Přesně takový ale bývá výsledek neracionálního uvažování mnoha lidí.

Uvažování žadatelů o úvěr a koneckonců i těch, které potkala otočka fixace, by se mělo ubírat opačným směrem. Vysoké sazby by dlužníky měly vést ke kratším fixacím, naopak v období nízkých sazeb nechť volí fixace delší.

Čím to je, že klienti hypotečních ústavů nešikovně volí fixační období u úvěrů? Na vině jsou emoce. Vliv dojmu několikaměsíčního vývoje na rozhodování je obrovský. Ačkoliv lidé hledají racionální argumenty, jedná se pouze o zdůvodnění emocionálního rozhodnutí. A je zřejmé, že se jedná většinou o rozhodnutí mylná.

Jak z toho ven? Držte se obecných předem daných strategií a buďte „cool“, když přemýšlíte o svých financích. Člověk snadno propadne pocitu, že trhy „přechytračí“, že zná další vývoj. Pro správný odhadnut to chce odborníka z oblasti financí.

Pamatujte, vyšší sazby vás povedou ke kratší fixaci a naopak. Samozřejmě uvedené platí za předpokladu, že nepotřebujete úvěr předčasně splatit. Na finance použijte rozum.

Co zahrnuje hodnotící číslo u stavebního spoření?
Hodnotící číslo (též ukazatel zhodnocení, bodové hodnocení, parametr ohodnocení) představuje jednu z podmínek pro poskytnutí úvěru ze stavebního spoření, která je vyjádřena číselně a jejíž bližší parametry výpočtu si každá stavební spořitelna samostatně určuje ve svých všeobecných obchodních podmínkách.  Hodnotící číslo závisí na výši cílové částky, výši naspořené částky délce spoření a variantě smlouvy, ale také se může zohlednit pravidelnost spoření. Výpočet hodnotícího čísla si každá stavební spořitelna provádí podle svého, naleznete ho v podmínkách ve smlouvě, také bývá uvedený na webových stránkách jednotlivých spořitelen.
Mám stavební spoření, na které spořím už čtvrtý rok, cílová částka je 1 000 000 Kč. Potřebuji řešit bydlení, vybrala jsem si byt za 2 000 000 Kč. U nabídky bytu je poznámka DV, splacená anuita, zatím nelze čerpat HYPO. Co to znamená, můžu na tento byt použít úvěr ze stavebního spoření?
Má odpověď vás asi zklame. Ale přesto se pokusím najít něco, co vám ještě dá naději, že si vysněný byt koupíte. Pokud by vaše stavební spořitelna umožňovala „koupit DV” (družstevní vlastnictví), úvěr by byl tak vysoký, že by spořitelna vyžadovala zajištění zástavním právem k nemovitosti. A to je právě ta potíž u družstevních bytů. Byt v družstevním vlastnictví nelze dát do zástavy.  Zbývají vám dvě možnosti. Buď najděte nemovitost na území ČR, jejíž majitel bude ochotný dát dům do zástavy (v praxi tak činí maximálně blízcí příbuzní), nebo si zjistěte, za jak dlouho přejde byt do osobního vlastnictví. Pokud by se tak stalo do dvou let, máte šanci vzít si předhypoteční úvěr. Je dražší, ale umožní překlenout dobu než byt bude skutečně váš. Následný hypoteční úvěr, který je schvalován společně s úvěrem předhypotečním, můžete časem refinancovat řádným úvěrem ze stavebního spoření, které již dnes máte. Nezapomeňte, držet dostatečné rezervy ve výši několika měsíčních příjmů! Nevydejte se ze všech volných prostředků. (více na www.bcas.cz)
Pokud máte problém z oblasti bydlení, se kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám