Hlavní obsah

Neobyčejné posezení na neobyčejných židlích

Investovat do kvalitního nábytku se jistě vyplatí, a vyplatí se o to více, pokud vsadíte na design, který už je zavedený a oblíbený. Máme pro vás tipy na zajímavá křesla a židle, které se už zapsaly do dějin designu.

Článek

Velmi oblíbenou židlí se stala celoplastová pop-artová židle s názvem "Panton". Její výhodou je, že je lehce stohovatelná a její výroba je levná.

.: Židle z plastu podle posledních trendů - autorem jejího designu je Verner Panton.foto: Qubus

Moderní materiály umožňují lehké a minimalistické tvarování. Pokud nemáte zájem o židli, ale o křeslo-lenošku tak se nechte inspirovat tímto kouskem, je vyroben z moderního materiálu Hi-Macs, který je vyráběn v mnoha odstínech. Tento materiál se užíval předně na výrobu kuchyňských linek, dnes je ale užíván i pro sedací nábytek.

.: Křeslo navržené z materiálu Hi-Macs.foto: archiv Design Contest

Vytvořit židli nebo křeslo z několika málo použitých kusů dřeva či materiálu fascinovalo návrháře již odedávna. Když Michael Thonette vymyslel jak ohýbat dřevo, aby se nevrátilo do původní podoby, tak vznikla Tonetka - ikona moderního designu v kategorii židlí.

.: Tonetka nemusí vypadat nudně, moderní tonetky mají výrazné a syté barvy.foto: TON

Dnešní návrhářská studia ohýbané dřevo stále zajímá a vytvářejí díky němu působivé posezení v minimalistickém stylu. Posezení na sedáku z jednoho kusu dřeva může být velmi elegantní.

.: Židle Casanova z ohýbaného dřeva vyniká jednoduchostí. Jejím designérem je Märten Claesson.foto: Casanova Furniture

Kovová konstrukce židlí sice nezaručuje maximální stabilitu jako je tomu u robustnějších židlí, zato jsou ale tyto židle lehčí a interiér díky nim působí vzdušněji.

.: Židle Klára od mladé designérky Kláry Šípkové.foto: UP závody

Někteří návrháři dokonce myslí na uspoření prostoru tolik, že navrhují židle, které je možné "vyfouknout". Oblíbí si je ti, kteří mají nedostatek prostoru.

.: Nafukovací židle má konstrukci z nerezové oceli. (Design: Nabe)foto:dejanew.cz

Dokonce i křesla mohou "být na pumpičku".

.: Křesla, která nafouknete jen tehdy, když čekáte návštěvu. foto: Vladimíra Štorchová

Pokud jste ale zastánci křesel, ve kterých se chcete cítit maximálně bezpečně, tak je skvělým tipem zlatý evergreen - křeslo od návrháře Arne Jacobsena ve tvaru vejce. Dnes se jím pyšní nejeden retro interiér.

.: Moderní byt s retro křeslem. foto: Právo/archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rak

Lidé jsou pohodlím Jacobsonova křesla uneseni, cítí se v něm chráněni přesně jako mláďata ve vejci, a tak není divu, že se vyrábí v mnoha barvách a provedeních.

.: Oblíbený design židle "vejčitého tvaru" od Toma Dixona.foto: Design Research Studio

Tato křesla jsou usazena na otáčivé noze, která jim zaručuje maximální stabilitu.

.: Křesla, ve kterých se budete cítit opravdu komfortně.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Design dnes již klasických židlí a křesel se mění, ale tvar často zůstává stejný, je totiž léty prověřený a funkční. Pokud člověk tedy vsadí na nějaký "evergreen" v novém provedení, prakticky se nemůže splést.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správnou židli

Trend stohovatelných a skládacích židlí odráží dnešní uvolněný způsob stolování. Pryč jsou doby dokonale sladěných jídelních souprav. Dnes se častěji setkáme...

Židle k jídelnímu stolu

Součástí jídelny jsou mimo stolů samozřejmě i židle. Jak si vybrat tu správnou, aby se vám dobře stolovalo? Máme pro vás několik tipů.

Židle musí sednout

Sezení není zrovna nejpřirozenější poloha lidského těla, a přitom vsedě trávíme denně tolik času. Ten, kdo má sedavé zaměstnání, o tom ví své. Trpí záda, nohy...

Výběr článků

Načítám