Hlavní obsah

Léto se vrátí až na konci týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Začátek nového týdne má být podle předpovědi spíš chladný. Nejnižší teploty přinese úterý, kdy by rtuť teploměru neměla vystoupit ani nad 18 stupňů. Zlom by měl nastat ve čtvrtek, kdy se nad území České republiky rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu a teploty začnou stoupat až k 29 stupňům. Nebe bez mráčků se ale nechystá. Příštích třicet dní by mělo být teplotně i srážkově průměrných.

Foto: Milan Malíček, Právo

Víkendové oteplení se neobejde bez přeháněk.

Článek

První dny nového týdne budou ve znamení citelného ochlazení. Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže, která bude mít střed nad Skandinávií. Kolem ní bude do střední Evropy proudit chladný vzduch od severozápadu.

V pondělí vystoupí odpolední maxima pouze na 16 až 20 stupňů, bude polojasno až oblačno, místy se vyskytnou přeháňky.

Podobné počasí očekávají meteorologové i v úterý, kdy ale přijdou ještě nižší teploty. Rtuť teploměru se bude pohybovat nejvýše mezi 14 až 18 stupni. Ve středu ubude srážek a teploty se mírně zvýší.

Na víkend se oteplí, přeháňky zůstanou

Opravdové oteplování začne od čtvrtka, kdy se mají odpolední maxima pohybovat až mezi 21 až 25 stupni. O víkendu by měly teploty dosáhnout 24 až 29 stupňů. Bude ale oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky.

Podobná situace potrvá až do konce července. Nejnižší noční teploty meteorologové odhadují na 14 až osm stupňů, po oteplení na 19 až 13 stupňů.

Začátek srpna přinese i další bouřky

I ve druhé dekádě období, tedy od 1. do 10. srpna, bude na obloze spíše zamračeno. Meteorologové opět očekávají přeháňky a bouřky. Po horkých dnech z počátku srpna se později ochladí na 20 až 26 stupňů. Nejnižší noční teploty budou 17 až 11 stupňů, později 13 až sedm stupňů.

Přeháňky, déšť a ojediněle i bouřky předpovídají meteorologové i pro období od 11. do 20 srpna. V noci budou nejnižší teploty 14 až osm stupňů, přes den stále 20 až 26 stupňů.

Podle záznamů, které mapují teplotní rekordy v ČR od roku 1934, bylo sledované období nejchladnější v roce 1987, kdy teplota průměrně dosahovala 14,9 stupně Celsia. Nejteplejší počasí si lidé naopak užili v roce 2003, kdy bylo průměrně 21,4 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám