Hlavní obsah

Sarkozy tlačí Irsko k opakování referenda o Lisabonské smlouvě

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země nyní předsedá EU, chce přimět Irsko k opakování referenda o lisabonské reformní smlouvě. Podle pařížského listu Le Monde má šéf Elysejského paláce již plán, jak Iry o nutnosti tohoto kroku přesvědčit.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozy má v úmyslu při své cestě do Dublinu 21. července předložit premiérovi Brianu Cowenovi "celou řadu záruk“. Především chce nabídnout, že by v Evropské komisi i v budoucnu měla svého komisaře každá členská země.

Kromě toho hodlá francouzský prezident ujistit irské představitele, že EU se nebude zabývat otázkou umělého přerušení těhotenství, která je v Irsku velmi citlivá. Nabídka má rovněž zahrnovat příslib, že při rozhodování o daňových záležitostech na evropské úrovni bude i napříště nutný jednomyslný souhlas. Na tomto požadavku prý Irsku velmi záleží.

Chystanou diplomatickou ofenzívu Sarkozyho vůči Irsku potvrdily v úterý také tiskové agentury AFP a Reuters, které s odvoláním na francouzské poslance prezidentova vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) tlumočily názor Sarkozyho, že Irsko „bude muset“ referendum ke smlouvě zopakovat.

"Irové budou muset hlasovat znovu,“ řekl prý Sarkozy vybraným zákonodárcům při pracovním setkání v prezidentském paláci.

Z hlav států EU přivítal irské ne pouze Klaus 

Irové 12. června v lidovém hlasování odmítli lisabonskou smlouvu a vážně tím zkomplikovali reformní proces v EU. Dokument, který měl vstoupit v platnost 1. ledna 2009, vyžaduje ke své platnosti souhlas všech 27 členů unie.

Zatímco český prezident Václav Klaus jako jediný v EU výsledek hlasování výslovně uvítal, představitelé ostatních zemí víceméně zaraženě prohlašovali, že ratifikační proces má pokračovat. Zákonodárci na Kypru, v Nizozemsku a v Belgii pro smlouvu také hlasovali až po irském referendu.

Také polský prezident Lech Kaczyński tvrdil, že pokračování ratifikačního procesu je zbytečné, ale v posledních dnech ujišťoval Sarkozyho i šéfa Evropské komise Josého Manuela Barrosa, že Polsko nebude ratifikaci bránit. Datum, kdy podepíše text, ale není známo.

V Německu sice dokument schválil parlament, ale ještě ho nepodepsal prezident, který čeká na vyjádření ústavního soudu. Na názor ústavního soudu se čeká i v Česku. Čeští zákonodárci budou o smlouvě hlasovat teprve poté, co soud zveřejní svůj nález. Ratifikační proces ještě není ukončen ve Španělsku, kde smlouvu odsouhlasila zatím jen jedna komora parlamentu, druhá má o ní hlasovat dnes, ale větší problémy se nečekají. Hlasování se zatím nekonalo v Itálii a ve Švédsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám