Hlavní obsah

Záhada pádu třetí budovy 11. září 2001 se objasňuje

Novinky, BBC, axc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Sedm let po teroristických útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku se začíná objasňovat záhadné zřícení třetí budovy na Manhattanu, známé jako Budova 7 (Tower Seven). Stavba se údajně zřítila kvůli požárům. S tímto vysvětlením ale nejsou zdaleka všichni spokojeni.

Článek

Čtyřicetisedmipatrová budova se zřítila 11. září 2001, o sedm hodin později než obě budovy Světového obchodního centra. Dosud nebylo jasné, co způsobilo její pád. Narozdíl od dvojčat přímo do ní totiž žádné letadlo nenarazilo.

Vyšetřovatelé Národního institutu pro standardy a technologii (The National Institute of Standards and Technology - NIST) mají tento měsíc vydat dlouho očekávanou zprávu o příčinách zřícení Budovy 7. Jejich šéf, doktor Shyam Sunder, uvedl pro BBC 2, že pravděpodobným důvodem kolapsu byly požáry uvnitř budovy.

Podle jeho slov zastávají vyšetřovatelé prozatímní teorii, že budova se zřítila kvůli požárům, které se postupně zvětšovaly a rozšiřovaly do dalších pater. Pokud bude mít doktor Sunder pravdu, stane se Budova 7 vůbec prvním mrakodrapem na světě, který se zřítil kvůli požáru uvnitř budovy.

Množí se konspirační teorie

Na tento fakt také reaguje skupina architektů a vědců, kteří oficiální stanovisko vyšetřovatelů odmítají, protože považují za nemožné, že by pouhý oheň stačil k poničení takového rozsahu a zastávají názor, že budova byla úmyslně zdemolována. Způsob, jakým se Budova 7 zřítila, považují za typickou ukázku demolice řízené výbušninami.

„Pokud se budova řítí v důsledku přirozených procesů,“ uvedl Richard Gage, vedoucí skupiny zastánců demoliční teorie, „padá ve směru nejmenšího odporu. Je nemožné, aby se zhroutila sama do sebe, jak tomu bylo u Budovy 7.“

O pádu Budovy 7 existuje mnoho konspiračních teorií. Na druhou stranu je také k dispozici mnoho faktů, které těmto kontroverzním vysvětlením nahrávají.

Fakta nahrávající konspiračním teoriím
V budově sídlila CIA, tajné služby, Oddělení obrany a krizového managementu. Tyto útvary měly vybavení a pravomoce, k tomu, aby řízenou demolici zařídily.
Tisíce tun oceli, které z budovy zbyly, byly odvezeny k roztavení a nebyly tím pádem k dispozici pro rozbor a další zkoumání.
V oficiální zprávě o zářijových útocích se o zřícení Budovy 7 nehovoří. První vyšetřování, která byla provedena, jsou v závěrech ohledně příčiny zničení velmi nejistá a uvádí, že zřícení z důvodu dlouhotrvajících požárů sycených naftou, jenž byl v budově uskladněn, je sice možné, ale na druhou stranu krajně nepravděpodobné.

Na otázku, proč trvalo oficiální vyšetřování celých sedm let, odpovídá Sunder: „Je to jako s vyšetřováním leteckých neštěstí. To také trvá dlouhá léta.“ Protože neměli vědci k dispozici ocel přímo z budovy, museli se spolehnout na počítačové modely.

11. září 2001

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

  • Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.
  • Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.
  • Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.
  • Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

„Prováděli jsme tak komplexní analýzu, že by se jí asi v minulosti máloco vyrovnalo,“ říká a zároveň dodává, že je sice pravdou, že zřícení výškové budovy z důvodu ohně je neobvyklé, ale události 11. září 2001 jsou samy o sobě historickým precedentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám