Hlavní obsah

Místopředseda odborů: dříve jsme protestovali i proti Špidlově vládě

– PRAHA
Novinky, znk

Odboráři z celé ČR v úterý protestovali proti vládním reformám, podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se ke stávce připojilo nejvíce lidí od počátku 90. let. Odboráři odmítají, že by jejich protest byl politicky motivován. Místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na on-line chatu Novinek upozornil na to, že odbory v minulosti demonstrovaly i proti bývalému premiérovi ČSSD Vladimíru Špidlovi.

Foto: Právo

Jaroslav Zavadil

Článek

"My jsme nikdy nezpochybnili potřebu reformy veřejných financí. Vládě jsme předložili materiál, který nabízel i řešení ke stavu veřejných financí. Bohužel na tento materiál vláda vůbec nereagovala. (...) A pokud se týká ČSSD - my jsme proti některým návrhům vlády Vladimíra Špidly též demonstrovali," uvedl na chatu Zavadil.

Části lidí vadí, že odboráři na ně svými stávkami, například v dopravě, neberou ohled, Zavadil se ale proti tomu ohradil. "Jestliže se politika vlády negativně dotýká většiny občanů, tak je tato stávka naprosto legální. Chtěl bych podotknout, že Ústava České republiky toto právo legalizuje. Jestli si myslíte, že je to podpora jedné politické strany, tak je mi to líto, není tomu tak," odpověděl.

Odborový předák nevyloučil, že v budoucnosti budou stávky pokračovat. "V současné době zatím není ochota občanů jít do větších a rozhodnějších akcí. Pokud arogance a neochota vlády jednat bude pokračovat, předpokládám, že se tato situace změní," uvedl. Dodal, že stávku prý podporuje více než 53 procent lidí.

Odboráři obviňují kabinet Mirka Topolánka (ODS), že jím přijatá reformní opatření vyvolala vysokou inflaci, čímž se reálně snížily platy ve školství, zdravotnictví a veřejné sféře. Odborářům vadí také chystaná reforma důchodů a změny ve zdravotnictví. Vláda naopak považuje protest za politický motivovaný. "Reformy by měly být udělány tak, aby na nich neprofitovaly jen úzké skupiny obyvatel a ostatní na tyto reformy dopláceli," podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám