Hlavní obsah

Krásu květin umocníte vhodným květináčem nebo truhlíkem

Právo, Gisela Růžičková

Nádoby s květinami jsou stále oblíbenější. Zdobí nejen okna a balkóny domů, ale také dlážděné uzavřené dvory. Stávají se působivou dekorací i v zahradách a na terasách, které využíváme jako rozšířené obytné prostory.

Foto: HKK, Právo

Červeno bílé dekorace na stole docílíme begoniemi, které nás potěší množstvím barevných květů, doplněným barevnými svíčkami.

Článek

Rostliny v přenosných nádobách zlepšují úroveň bydlení, ať už žijeme na venkově, či ve městě. Oživují domov a neustále ho mění, i když rostlinu vnímáme pouze jako dekoraci.

Nádoby vybíráme z různých materiálů a velikostí, záleží na možnostech bydlení a osobních preferencích. Do květináčů a truhlíků sázíme pelargonie, fuchsie, begonie, lobelky či netýkavky. K trvalému osázení nádob se hodí i otužilé trvalky, stromy, keře a bonsaje, vyznačující se zajímavými stonky, listy nebo květy.

.: Trakař jako dekorativní květináč.Foto: Dřevovýroba Václav Vaněk

V květináčích se dobře vyjímají skalničky i cibuloviny, ale také růže a vodní rostliny podobně jako dekorativní zelenina, ovocné dřeviny i bylinky.

Kritéria výběru

Při rozhodování o vhodné nádobě bereme v úvahu její hmotnost, stabilitu, možnost přemístění, odolnost vůči počasí a také cenu. Na výběr máme rozmanité materiály a tvary, kde hraje velkou roli i estetika a funkčnost.

Rostlina by měla ladit s tvarem nádoby a odpovídat stanovišti. Důležitý je dostatečný prostor pro zeminu kvůli živinám a odtokové otvory na přebytečnou vodu. Jednotlivé materiály mají spoustu předností i nedostatků.

.: Stabilní masivní květináč se hodí jak do interiéru tak na terasu,Foto: Květiny Valdštejnská

Plastové nádoby

Plastové nádoby jsou oproti tradičním materiálům, jako je keramika či dřevo, odolnější vůči počasí nebo nárazu, což je podstatné především při venkovním použití. Jsou lehčí a vyrábějí se v různých tvarech a barvách.

Plastové nádoby jsou kvalitní, vypadají přirozeně a jsou cenově výhodné. Výhodou je i možnost samozavlažovacího systému integrovaného do květináče.

Okrasná rostlina ve vhodném květináči dodá interiéru i exteriéru švih. Každá květina potřebuje jinou nádobu. Právě široký sortiment plastových květináčů a truhlíků, které jsou nejen dekorativní, ale hlavně plně funkční, prospívají téměř všem rostlinám. Jsou elegantní a uspokojí potřeby i náročných pěstitelů.

.: Zavlažovací truhlík s letničkami rozsvítí nejen vchod do domu, ale celou zahradu (Lebiš).

Foto: Právo/ archiv firmy Lebiš

Hliněné nádoby

Kvalita hliněných nádob je úměrná kvalitě technologie výroby, ať už jde o druh hlíny, vysychání či výpal. Zvláště hodnotné jsou ručně tvarované terakotové nádoby klasických tvarů.

Nevýhodou neglazovaných nádob je výskyt minerálních výkvětů vyplavených z roztoků hnojiv. Zbarvení hliněných nádob kolísá od světle až po tmavě červenohnědou.

.: Spathiphyllum je veselá, nenáročná, tradiční rostlina. Zasazení ve světlých hliněných květináčích zdůrazňuje její nápaditost. Foto: Právo/ HKK

Kameninové nádoby

Efektní jsou široké nádoby z východní Asie v zelenomodré či žlutohnědé barvě s tvrzenou glazurou, které se vypalují z jílu, křemene a živce. Tyto nádoby neblednou, lze je snadno čistit, mají trvalé zbarvení a tlusté stěny, ale společně s půdou a rostlinami mohou působit potíže při manipulaci.

Glazurované nádoby je lepší využívat jako vnější nádoby, do nichž rostliny vložíme v plastovém květináči. V obou případech vyžadují odtokový otvor, jinak by se rostliny mohly při deštivém počasí utopit.

Kameninové nádoby jsou tvrdé, stabilní a odolné proti mrazu, zároveň však velmi těžké.

.: Myrta je po staletí považována za rostlinu lásky a lze ji pěstovat jako domácí bonsaj v kameninové nádobě.Foto: Právo/ HKK

Dřevěné nádoby

Dřevěné truhlíky a květináče jsou v závislosti na kvalitě dřeva různě náchylné k vlhkosti a povětrnostním vlivům.

Přednost dáme tvrdému dřevu a nádoby před osazením pečlivě opatříme impregnací vhodnou pro rostliny a následně je pravidelně ošetřujeme.

Dřevěné nádoby se používají spíš pro velké stromy.

Pro drobné pěstování se nehodí, jsou drahé, těžké a kromě toho jen částečně trvanlivé. Impregnované dřevěné nádoby vypadají dobře natřené bílou barvou.

.: Květináč s truhlíkem s koly.Foto: Dřevovýroba Václav Vaněk

Kovové nádoby

Ani kovové květináče nejsou moc praktické. Ať už kvůli vyšší ceně, či kvůli hmotnosti. Nejčastěji se vyrábějí z mědi či mosazi. Kořeny rostlin pěstovaných v kovových nádobách je nutné chránit, aby nedošlo k jejich poškození.

Proto před vysazením rostlin kovovou nádobu vysteleme bílou nebo černou fólií a teprve pak nasypeme substrát a vysadíme rostlinu. Také kovové nádoby musejí mít řízený odtok vody a lze je, podobně jako kameninové, používat jako vnější obaly.

.: Masivná kovové květináče zyýrazní pokoj.

Foto: Květiny Valdštejnská

Pravidla pro pěstování:

  • Pozor na kolísání teploty, které je v nádobách značné.
  • Sluneční záření substrát v nádobě ohřívá více než zem.
  • Všechny přenosné nádoby musejí mít odtokový otvor.
  • Také všechny vnější obalové nádoby musejí mít odtok.
  • V drahých nádobách neděláme dodatečně odtok, jinak dojde k jejich znehodnocení.

Reklama

Související články

Pěstujeme bylinky

Pro bylinky, které budeme mít při vaření vždy čerstvé po ruce, se určitě najde místo i na té nejmenší zahrádce.

Dominanty v zahradě

Není nic fádnějšího než zahrada, v níž jsou záhony nalinkované jako podle pravítka. Možná na nich roste dobrá zelenina a nějaké květiny do vázy, ale ničím...

Borůvky i do vaší zahrádky

Pokud nemáte zahradu přímo ve vysokohorském pásmu, ale dodržíte naše rady, můžete borůvky úspěšně pěstovat i vy. Odměnou za vaši snahu vám budou chutné...

Výběr článků

Načítám