Hlavní obsah

Češi s cestami na Jadran váhají nebo je ruší

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ZÁHŘEB

Nařízení chorvatského ministerstva zemědělství o zákazu individuálního dovozu masných a mléčných výrobků vzbudilo spoustu nevole nejen v České republice, ale také v Chorvatsku samotném. Stěžují si především tamní hoteliéři.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Skalnatá pláž za Biogradem v Chorvatsku.

Článek

„V pondělí ráno mi volal majitel několika apartmánů u Trogiru a řekl, že pro něj sezóna skončila dříve, než začala. Všichni Češi, kteří si u něj zamluvili pobyty, je odřekli,“ řekla Právu česká konzulka v Záhřebu Veronika Honcová.

Problémem je „nekomunikace“

Spekulace o tom, že nařízení bude vzápětí po vydání zrušeno, odmítla komentovat: „Četla jsem to ve zdejším tisku, ale je to velice nekonkrétní informace, která se neodvolává na žádný relevantní zdroj,“ řekla Honcová. Podle ní je největším problémem „nekomunikace“ chorvatské strany se zastupitelským úřadem. Ten se snaží na chorvatské úřady apelovat, aby nařízení zrušily nebo odložily jeho platnost, ale odpovědi se nedočkal.

Vydáním nařízení bylo zřejmě zaskočeno i pražské zastoupení Chorvatského turistického sdružení. Na žádost o vyjádření zasílalo pouze dřívější prohlášení šéfa zastoupení, které se však nynější situace netýká. Nad načasováním i nad nařízením samotným se pozastavil i chorvatský list Slobodna Dalmacija. Napsal, že je to další selhání ministerstva turismu, které by v těchto záležitostech mělo projevovat více iniciativy. V komentáři list napsal, že opatření postihne hlavně Čechy a že je to vůči nim nefér.

Cestovky tlak necítí

České cestovní kanceláře, které nabízejí dovolenou v Chorvatsku, většinou tlak ze strany zákazníků nepociťují. „Lidé nám volají a ptají se, ale rušení dovolených jsme nezaznamenali,“ řekl Právu mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha.

Podobně se vyjádřil i výkonný ředitel CK Vítkovice Tours, která se na Jadran specializuje, Libor Šugárek: „Většina našich zákazníků jezdí do hotelů a má zaplacenou polopenzi, takže se jich zákaz dovozu potravin nedotkne.“ Důvody k obavám zřejmě nemusejí mít ani ti, kteří cestují do Chorvatska letecky, protože zkušenosti ukazují, že na letištích jsou formality rychlé a jednoduché.

První zkušenosti – nikdo nic neví

Podle ohlasu těch, kteří odjeli do Chorvatska o uplynulém víkendu, nic nenasvědčovalo tomu, že by se připravovaly rozsáhlé kontroly. Prázdninový provoz bývá tak hustý, že při celoplošných kontrolách by hraniční přechody a komunikace vedoucí k nim zcela zkolabovaly.

První ohlasy také uvádějí, že sami chorvatští celníci o nařízení buď nevědí, nebo nemají pokyny k jeho provádění. Z internetových diskusí je zřejmé, že, mnozí z těch, kteří plánovali dovolenou v Chorvatsku, uvažují o tom, že pojedou jinam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám