Hlavní obsah

Klaus: Postoje kandidátů na prezidenta USA k ekologii jsou tragické

WASHINGTON

Postoje kandidátů na amerického prezidenta, v nichž dávají najevo, že chtějí bojovat proti globálnímu oteplování, považuje český prezident Václav Klaus za "smutné a tragické". "Děsí mě to, protože mě děsí budoucnost této planety," řekl Klaus českým novinářům ve Washingtonu.

Článek

Český prezident ve Washingtonu v úterý uvedl anglické vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Varuje v ní před unáhlenými kroky ve jménu boje se změnou podnebí, které by mohly mít dalekosáhlé důsledky na svobodu a prosperitu lidstva.

Vyjádřil obavy nad tím, "jestli klíčová osoba světové politiky, což je americký prezident, bude mít tak extrémní názory, jak tito kandidáti předvádějí ve svých předvolebních vystoupeních". Zároveň ale poznamenal, že až se kterýkoli z nich stane prezidentem, bude muset ze svých postojů zřejmě slevit.

"Nebude to tak tragické, jak by mohlo znít z prohlášení, o kterých si oni myslí, že jsou líbivá, politicky korektní a že by jim snad mohla přidat jednoho dalšího voliče navíc," řekl Klaus.

Názory na globální oteplování se ale podle něho ve Spojených státech různí. Doložil to stanovisky konzervativních organizací Cato Institute, Heritage Foundation a American Enterprise Institute, s jejichž představiteli se ve Washingtonu setkal. Jeho knihu vydal podobný myšlenkový trust Competitive Enterprise Institute.

Bojuji s populistickými názory

V těchto institucích jsou názory, jaké zastává on, "stoprocentně sdíleny", uvedl. "Že to není módní, politicky korektní, to je věc úplně jiná, ale myslím, že úkolem jakéhokoli férového a rozumného člověka, včetně mě, je bojovat s těmito politicky korektními a populistickými názory," řekl.

Ať už v listopadových prezidentských volbách vyhraje republikán John McCain nebo některý z demokratických uchazečů Barack Obama či Hillary Clintonová, Klaus neočekává, že nastane zásadní změna amerického politického, ekonomického a sociálního systému. "Změny budou okrajové, systém se nezvrhne doleva ani doprava," předpokládá Klaus.

Americké prezidentské volby považuje za zajímavé především z hlediska světové politiky. Za důležité označil sledovat, "jestli ten či onen kandidát bude mít větší ambice se pustit do toho či onoho ve světové politice".

Klaus je na straně McCaina

Jako pravicovému politikovi je mu nejblíže Republikánská strana, za niž kandiduje McCain, připustil Klaus. "Ideově je mé srdce na této straně, v tom není sebemenších pochyb," konstatoval. Nicméně dodal, že zatím nemá dost důkazů, z nichž by mohl vyvozovat, jaké postoje jednotliví kandidáti skutečně zaujmou k vážným mezinárodním problémům.

Klaus se v úterý setkal ve Washingtonu se šéfem americké centrální banky Benem Bernankem, který podle něho nezakrývá, že růst ekonomiky Spojených států může letos klesnout do záporných čísel. Bernanke neočekává krach žádné další velké banky a necítí, že by měl nastat nějaký další šok. Potenciální nebezpečí ovšem vidí v případném zásadním pohybu ceny ropy.

Václav Klaus

Prof. Ing. Václav Klaus, CSc. (nar. 19. 6. 1941) absolvoval Vysokou školu ekonomickou (obor zahraniční obchod). Od roku 1963 zaměstnanec Ekonomického ústavu Československé akademie věd. V roce 1970 byl propuštěn. V letech 1971-1986 zaměstnán ve Státní bance československé. 1987-1989 vedoucí vědecký pracovník Prognostického ústavu ČSAV.

V listopadu 1989 se zapojil do činnosti Občanského fóra, stal se ministrem financí ČSFR (delegován za OF) do července 1992. Od října 1990 do února 1991 působil jako předseda Občanského fóra, poté se stal předsedou Občanské demokratické strany, kterou spoluzakládal.

Od července 1992 do ledna 1998 předseda vlády České republiky. Od června 1996 poslancem za ODS, čtyři roky díky opoziční smlouvě zastával post šéfa Sněmovny.

V roce 2003 byl zvolen prezidentem republiky. V prosinci předchozího roku se stal čestným předsedou ODS. Prezidentský post Václav Klaus obhájil v únorové volbě v roce 2008.

Klaus je ženatý, má dva syny.

"Myslím, že pro americké ekonomy a bankéře jistou hádankou zůstává silná pozice eura," uvedl Klaus. Podle něho existuje snadná odpověď, že nejde o sílu eura, ale o slabý dolar. "Ale takhle brutálně jsem to panu předsedovi americké centrální banky neřekl," dodal Klaus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám