Hlavní obsah

Muž z Brna vytvořil sektu a nutil seniorky desítky let otročit

– BRNO • Aktualizováno
Právo, ČTK, pko

Brněnská policie zatkla čtyřiasedmdesátiletého duchovního vůdce sekty, který léta týral a zneužíval k téměř otrocké práci pět seniorek. Skupina vycházela z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu. Muži hrozí až 12 let vězení.

Článek

Důchodce se situoval do role duchovního vůdce a jeho manželka do pozice královny. Žili ve společné domácnosti s dalšími pěti seniorkami. Ženy zpočátku odevzdávaly vůdci důchody, nechaly se od něj jako od bylinkáře léčit a měly společná duchovní setkání.

V roce 2000 si pak muž nechal na sebe s jejich souhlasem přepsat jejich byty a domy. Následně z nich vytvořil pracovní četu.

Tým pracoval v Brně na stavbě luxusního třípatrového domu svého vůdce. Ženy dělaly hrubou zednickou práci. Pracovaly i ve vinohradu na jihu Moravy. Důchodkyně v něm například dláždily cesty pro traktory.

Maso neznaly

Některé z žen žily se svým duchovním vůdcem ve společné domácnosti téměř 20 let. Odepření jeho příkazů bylo trestáno hladovkou, kterou ovšem připomínala i jejich řádná strava. Ženy maso neznaly, hutnější jídlo nedostávaly. Lékaři zjistili, že jsou ženy podvyživené, jakoby právě opustily koncentrační tábor.

Policie případ objasnila poté, co jedna z členek sekty odmítla poslouchat seniora. Muž ji za to zavezl na psychiatrii. Právě tam se seniorka svěřila zdravotníkům se svými problémy.

Podle policistů se jedná o případ, který byl odhalen už před dvěma lety a teď skončilo šetření a obžaloba půjde k soudu.

Sekta, která se odštěpila z Hnutí Grálu, stojí zřejmě i za tzv. kuřimskou kauzou. Odnož vytvořili lidé kolem Josefa Škrly, otce Barbory Škrlové, alias Aničky. Podle policistů ale nemají případy spolu nic společného.

Hnutí Grálu se od seniora distancuje

Samo náboženské uskupení Hnutí Grálu považuje chování seniora za nenormální. "Řekl bych, že se od Hnutí Grálu odchýlili. Považuji toho člověka za psychicky vyšinutého," řekl Novinkám zemský vedoucí Hnutí Grálu Arthur Zatloukal. Podle něj by byl muž ze společenství za podobné chování vyloučen.

Hnutí Grálu

Hnutí Grálu založil v roce 1923 rodák ze saských Biskupic Oskar Ernst Bernhardt, známý také jako Abd-ru-shin. Své přednášky shrnul v díle Ve světle pravdy - Poselství Grálu. Na začátku druhé světové války vzniklo společenství Hnutí Grálu. Mezinárodně ho tvoří asi 20 000 lidí, u nás se počet blíží k 1500.

Odborníci současné Hnutí Grálu necharakterizují jako sektu, ale spíše jako netradiční náboženské hnutí s některými výraznými specifiky. Upozorňují však na určité tajnůstkářství, protože například obřady hnutí nejsou veřejné a také materiály jsou přístupné jen členům hnutí.

Z Hnutí Grálu na začátku 90. let minulého století vznikla v Česku sekta Imanuelité. Sugestivní text knihy Ve světle pravdy - Poselství Grálu, který ohlašuje konec světa, inspiroval mladého Čecha Jana Dvorského, který si vzal jméno Parsifal Imanuel.

Sekta, která se odštěpila z Hnutí Grálu, stojí zřejmě i za týráním Ondřeje a Jakuba Mauerových. Odnož vytvořili lidé kolem Josefa Škrly. Vzešla z brněnského skautského oddílu Mravenci.

Hnutí Grálu totiž krom desatera lpí i na na rozvoji samostatného myšlení či respektování osobnosti člověka. "Není možné, aby se někdo někomu podřizoval," dodal Zatloukal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám