Hlavní obsah

Poslanci znovu navrhují kouření ve vlacích a letadlech

• Aktualizováno
Novinky, jov

Z protikuřáckého zákona se hravě může stát "zákon na ochranu kuřáků". Na hospodářském výboru Sněmovny se sešlo několik návrhů, které ve svých důsledcích znamenají povolení kouření například ve vlacích, letadlech nebo kabinetech učitelů. Ale také v Parlamentu, na ministerstvech a obecních úřadech. O návrzích bude hlasovat Sněmovna. Novinkám se je podařilo získat.

Článek

Návrhy, které se na výboru sešly, jsou přinejmenším překvapivé. Pokud by byla nakonec schváleny, kuřákům nastanou zlaté časy. Ve hře je například požadavek, aby bylo na zastávkách zakázáno zákonem kouření jedině v čekárnách a přístřešcích.

Další ´libůstkou´ je pokus stanovit, že České dráhy budou muset u vlaků, jejichž jízdní doba je delší než dvě hodiny, přistavit kuřácké vagóny. Kritizován je přitom stav, kdy dráhy kuřácké vagóny zrušily. Má to prý ekonomické dopady.

„Tento stav se nám v praxi částečně projevuje tak, že kuřáci omezili cestování vlakem a jezdí osobními auty. Což se nám promítá ve snížené rentabilitě Českých drah, které pak stát musí více dotovat ze státního rozpočtu. Druhou známou situací je, že kuřáci kouří ilegálně na záchodcích nebo v prostorech spojů mezi vagóny,“ píše se v odůvodnění příslušného návrhu.

Evropa jde jinou cestou 

O zákonu jednal před časem i zdravotní výbor Sněmovny. Ten naopak doporučil normu zpřísnit a úplně zakázat kouření v restauracích. Podobnou cestou jdou i jiné evropské země. Kouřit v restauracích zakázali například ve Velké Británii, Itálii nebo severských zemích. 

Kouřit i v letadlech

Hospodářský výbor ale shromáždil návrhy opačného rázu. Kromě vlaků poslanci navrhují i povolit kouření v letadlech. „Dopravní letadla jsou vyráběna a dodávána leteckým společnostem jako kuřácká. Mají v kabině pilotů i v kabině pro cestující instalované popelníky. Klimatizační systémy jsou konstruovány tak, že v jednotlivých částech letadla je možné kouřit,“ uvádí se u takové předlohy.

Jeden z předkladatelů protikuřáckého zákona, poslanec ODS Boris Štastný, návrhy, které se sešly na hospodářském výboru Sněmovny, kritizuje.

„Jako hlavní navrhovatel vypracuji pro hospodářský výbor odborné stanovisko. Již nyní je však jisté, že v řadě případů jdou některé pozměňující návrhy o desítky let zpět a znamenaly by, že bychom ten zákon museli přejmenovat na zákon na ochranu kuřáků,“ řekl Novinkám Štastný.

Kdo za to může? Novináři

Na výbor doputoval i návrh nezakazovat kouření ve Sněmovně a Senátu. „Takový zákaz je zcela nesmyslný, protože poslanci stejně jako ministři či starostové a obecní zastupitelé při dlouhých zasedáních potřebují kouřit (a kouří),“ píše se v odůvodnění tohoto návrhu.

A důvod, proč se poslanci brání zákazu kouření? Především novináři: „Je navrhováno zákaz kouření v Parlamentě a dalších budovách veřejných institucí do zákona nedávat, aby sdělovacím prostředkům zbytečně nebyla dávána příležitost kritizovat poslance za to, že schválí zákaz, který sami nedodržují.“

Další prosazovanou výjimkou jsou kabinety učitelů. „Je vymezeno, že zákaz se nevztahuje na kabinety učitelů a podobné prostory, kam nemá mládež přístup,“ píše se v jednom z dalších benevolentních návrhů.

Radost by v případě schválení měli i hostinští. Na výboru se objevil názor, že by si sami měli rozhodnout, zda je jejich restaurace kuřácká nebo nekuřácká. Zařízení by pak musel označit příslušnou tabulí, zda je zde kouření povoleno nebo nikoliv. Za to, že si v nekuřácké restauraci někdo zapálí, by pak hostinskému nehrozily sankce.

„Hostinský nemá možnost kuřákovi zabránit v kouření jinak, než že jej vyzve. Na rozdíl od policie mu nemůže cigaretu zabavit. Také jej s ohledem na občanské právo nesmí např. polévat vodou,“ píše se například v předloze.

Anketa

Jsou návrhy na povolení kouření krokem zpět?
Ne, dosavadní zákazy by se měly změkčit
22,1 %
Ano, kouření na veřejnosti by se mělo postupně zakázat
77,9 %
Celkem hlasovalo 21226 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám