Hlavní obsah

Virové epidemii v Číně podlehlo už 32 lidí, nakažených prudce přibylo

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Virová epidemie řádící v Číně si vyžádala už 32 obětí. Bilance stoupla poté, co na jihu země zemřela osmiměsíční dívka a na jihozápadě roční chlapec. Prudce stoupl počet nakažených, podle agentury Nová Čína virové onemocnění zasáhlo už téměř 25 tisíc Číňanů, což je pětinásobný nárůst za pouhých pět dní.

Foto: Jianan Yu , Reuters

Enterovirus EV71 zaznamenali nejprve ve východočínském Fu-jangu.

Článek

Kvůli rychle se šířící nákaze před blížící se olympiádou vydala vláda v Pekingu varování. Ještě ve středu večer bylo hlášeno 19 962 nakažených, o den později jejich počet stoupl na 24 932. Za pět dnů vzrostl počet nakažených pětinásobně. Postiženy jsou oblasti od provincie Kuang-tung na jihu země po Ťi-lin na severovýchodě přes An-chuej v centrální části Číny.

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozorňuje, že epidemie viru obvykle vrcholí v červnu a červenci. Proto se dá očekávat, že s oteplováním případů nemoci ještě přibude.

Příčinou střevní nákazy, která obvykle postihuje děti do deseti let, je enterovirus 71 neboli EV71. Přenáší se většinou přímým kontaktem se slinami a hleny nemocného, ale také kápenkově při kýchání a kašlání. Onemocnění se zpravidla šíří při nedodržování základních hygienických návyků, a proto je někdy označováno jako HFMD (z anglického hand-foot-mouth-disease). Čínské úřady ale tvrdí, že ne všichni mají EV71.

Nemoc se projevuje teplotou, vředy a puchýřky v ústní dutině a vyrážkami na různých partiích těla. Některé případy mohou vést až k fatálnímu otoku mozku.

V loňském roce bylo v Číně zaznamenáno 80 000 případů této nemoci, na níž zemřelo 17 dětí. Proti EV71 neexistuje očkování ani lék.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám