Hlavní obsah

Američané omylem bombardovali bagdádskou nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Při americkém náletu na šíitskou čtvrť Bagdádu Sadr jedna ze střel omylem zasáhla tamní nemocnici. Podle tiskové agentury DPA zahynulo 18 lidí a 23 osob bylo zraněno. Jiné agnetury uváděly jen zraněné. Americká armáda nálet potvrdila s tím, že cílem byl malý dům v sousedství nemocnice.

Foto: Kareem Raheem , Reuters

Auto zničené při nočních bojích

Článek

Podle CNN jsou mezi zraněnými i zaměstnanci nemocnice. Při náletu bylo podle agentury AFP zničeno také čtrnáct sanitek. Budova nemocnice byla vážně poškozena. Zcela znuičena byla i čekárna pro pozůstalé. Strážný z nemocnice napočítal pět explozí.

Americké velení útok potvrdilo. Použilo k němu dálkově naváděné řízené střely s hlavicemi o hmotnosti sto kilogramů. Cílem náletu byla malá budova poblíž nemocnice, kterou využívali šíitští radikálové. Ve čtvrti Sadr stále pokračují boje mezi šíitskými milicionáři z Mahdího armády a iráckými bezpečnostními silami podporovanými Američany.

Vláda iráckého premiéra Málikího se snaží dostat milice pod kontrolu, ale nedaří se jí to. V noci na sobotu se ve čtvrti opět bojovalo. V přestřelkách padlo nejméně 14 lidí. Je možné. že DPA tyto oběti počítala jaklo oběti náletu.

Američtí vojáci také pokračují v raziích proti skupinám, které páchají sebevražedné atentáty. Zadrženo bylo 75 lidí včetně několika osob napojených na al-Kajdu. S raziemi se začalo po čtvrtečním dvojitém útoku ve městě Balad Rud v provincii Dijála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám