Hlavní obsah

Příliš čisté Bodamské jezero ohrožuje ryby

Právo, DPA, vpl

Voda německého Bodamského jezera je opět tak čistá jako před pěti desetiletími. Toto potěšitelné konstatování Heinze Gerda Schrödera, šéfa Ústavu pro výzkum jezer v Langenargenu, opírající se o naměřenou hodnotu fosfátů (asi 8 mikrogramů na litr) ve vodách jezera, však nezpůsobuje radost místním rybářům - profesionálům.

Foto: Profimedia.cz

S vodními řasami ubylo i ryb.

Článek

„V našich sítích zůstává stále méně ryb. Bojujeme o přežití,“ tvrdí Andreas Geiger z Uhldingenu-Mühlhofenu.

V přímé úměře k obsahu fosfátů se totiž množí flóra a především vodní řasy. Na nich závisí životy mnohých součástí planktonu, hlavní součástí potravy ryb. Na sklonku 70. let dosahovala rekordní hodnota fosfátů přibližně 90 mikrogramů na litr. Značné části jezera zejména u břehů pokryly koberce řas, které znechucovaly život zájemcům o koupání.

Miliardové investice a výstavba více než 220 čističek v oblasti však přivodily zvrat a voda se postupně začala čistit. Tento vývoj, jemuž zpočátku drželi rybáři palce, teď dělá vrásky na čele.

Loni zaznamenali nejhorší sezónu za poslední půlstoletí, když vylovili „jen“ 617 tun ryb, což je třikrát méně, než v nejlepší letech. „Myslím, že to vědci s čistěním přehnali,“ stěžuje si Geiger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám