Hlavní obsah

Česko čeká slunečný víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv páteční ráno přineslo do České republiky velkou oblačnost a dešťové srážky, o víkendu už bychom si měli užívat slunečného počasí. Zejména neděle potěší polojasnou oblohou a teplotami, které by se mohly vyšplhat až ke 20 stupňům.

Článek

Páteční počasí ovlivňuje postup okluzní fronty k východu, je zataženo až oblačno, a to zejména v Čechách, na Moravě a ve Slezsku je oblačnosti méně. Nejvyšší páteční teploty se mají podle předpovědi pohybovat pouze mezi 10 a 14 stupni, na východě se mohou vyšplhat až k 17 stupňům.

V sobotu bude zpočátku ještě doznívat přechod fronty, který přinese občasné přeháňky na Moravu. Postupně se ale bude od západu vyjasňovat. Ranní teploty klesnou na sedm až tři stupně, odpolední maxima vyšplhají na 13 až 17 stupňů.

Ještě tepleji bude v neděli. Meteorologové očekávají na celém území ČR polojasno a rtuť teploměru ukáže 16 až 20 stupňů. Podobné počasí má vydržet i po víkendu, v pondělí večer ale opět začne oblačnosti přibývat a do Česka se opět vrátí déšť.

Středomoří zasáhla nezvyklá vlna veder

S vlnou veder, která pro tuto roční dobu není obvyklá, se tento týden potýkaly středomořské státy, zejména sever Afriky. Proudění horkého vzduchu ze Sahary vyhnalo rtuť teploměrů v Libyi a v Egyptě nad 40 stupňů, což je na konec dubna i v této oblasti rarita. V Tunisku naměřili 38 stupňů, izraelský Tel Aviv hlásil až 40 stupňů, příští týden tam přitom očekávaná maxima klesnou až na pouhých 19 stupňů.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bylo horko i na jihu Evropy. Nejvyšší teplotu zaznamenal ve středu Kypr, kde bylo 31 stupňů, na jihu Španělska byly teploty do 29 stupňů. Příliv chladnějšího vzduchu ze severozápadu nezvyklá vedra ukončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám