Hlavní obsah

Kosmická loď Sojuz přístála 400 km mimo plánovaný cíl

Bajkonur (Kazachstán)
Aktualizováno

Ruská kosmická loď Sojuz s první jihokorejskou kosmonautkou I So-jon na palubě v sobotu přistála po více než desetidenní misi k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zpátky na Zemi. Loď ale dosedla v severním Kazachstánu 420 kilometrů mimo plánovaný cíl a kosmonauti byli vystaveni extrémnímu přetížení. Přesto je jejich stav podle první lékařské prohlídky uspokojivý.

Foto: Reuters

Kosmická loď dosedla na Zem ve stepi v severním Kazachstánu.

Článek

Kosmická loď dosedla na Zem v 10:30 SELČ. Stanovený cíl minula asi o 420 kilometrů a také přistála asi o 20 minut později, než bylo naplánováno.

Kosmonauti byli podle mluvčího Střediska pro řízení kosmických letů (CUP) v Koroljovu u Moskvy Valerije Lyndina vystaveni během vstupu do atmosféry až desetkrát silnější gravitaci než na Zemi.

"Hlavně že je posádka zdravá a živá," řekl ředitel ruské vesmírné agentury Anatolij Perminov. Podle něj Sojuz sledoval náhradní plán přistání zvaný balistický, který se vyznačuje strmou a těžce kontrolovatelnou dráhou. Perminov uvedl, že posádka lodi se z neupřesněných důvodů rozhodla změnit plán přístání na poslední chvíli bez toho, aby upozornila kontrolní věž.

Druhé nepodařené přistání

Jde o druhé nepodařené přistání v řadě vesmírných lodí Sojuz. Loni v říjnu kosmická loď Soyuz s prvním malajsijským kosmonautem přistála kvůli závadě na počítači dál od stanoveného místa v kazašské stepi. Loď se dostala na příkřejší balistickou dráhu, na níž jsou kosmonauti vystaveni vyššímu přetížení.

Podobný problém se vyskytl v květnu 2003, kdy se posádka také pokoušela o strmější přistání. Záchranné týmy pak několik hodin kosmickou loď kvůli problémům s komunikací lokalizovaly.

I Son-jon byla prvním občanem Jižní Koreje ve vesmíru.foto: ČTK/AP

Na Zemi se I So-jon vrátila se dvěma dosavadními obyvateli ISS, americkou astronautkou Peggy Whitsonovou a ruským kosmonautem Jurijem Malenčenkem. Volkov a Kononěnko mají na ISS strávit dalších šest měsíců.

S jihokorejskou kosmonautkou letěli do vesmíru dva ruští kosmonauti Oleg Kononěnko (43) a Sergej Volkov (34), jehož otec Alexandr byl také kosmonautem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám