Hlavní obsah

Finanční a potravinová krize ohrožuje ekonomiky Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Globální finanční otřesy a prudké zdražování potravin oslabují ekonomiky západního světa. Nejvíce to doléhá na rozvojové země, konstatovalo jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které o víkendu probíhalo ve Washingtonu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident Světové banky Robert Zoellick (vlevo) hovoří s výkonným ředitelem Mezinárodního měnového fondu Dominiquem Strauss-Kahnem na jarním zasedání obou institucí.

Článek

Víkendové rozhovory předznamenala páteční schůzka ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny zemí G7. Přiznali, že světová ekonomika čelí obtížnému období a její krátkodobé perspektivy se zhoršily. G7 proto dala bankám ve svých zemích sto dní na to, aby vyčíslily potenciální ztráty ze špatných investic, spojených s trhem nemovitostí, což je hlavní příčina úvěrové krize.

Skupina rozvojových zemí G24 vyzvala vyspělé státy , aby zvýšily pomoc těm chudým. Kvůli nárůstu cen potravin totiž chybí v mezinárodních fondech pro potravinovou pomoc stovky miliónů dolarů.

Úvěrová krize ohrožuje ekonomický růst, varuje MMF

Mezinárodní měnový fond upozornil, že globální úvěrová krize se za posledních šest měsíců zhoršila a začíná ohrožovat ekonomický růst. Finanční ztráty z hypoteční krize a problémů úvěrových trhů odhaduje MMF na téměř jeden bilión dolarů.

V ekonomickém výhledu pak fond předpověděl, že světová ekonomika letos poroste jen o 3,7 procenta.

MMF nyní dokončuje reformu hlasovacích kvót jednotlivých členských zemí, aby v rozhodovacím procesu zvýšil váhu prudce rostoucích rozvojových zemí. Konečná dohoda by měla být schválena koncem dubna.

"Změna hlasovacích kvót v MMF se odrazí i ve zvýšení české kvóty. Vzhledem k růstu z 0,38 na 0,427 procenta ovšem v zásadě nemá žádný praktický dopad,“ ujistil náměstek českého ministra financí Milan Šimáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám