Hlavní obsah

Čína ustoupila a pustila do Tibetu diplomaty

Novinky, znk, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Zahraniční diplomaté mohou navštívit tibetskou metropoli Lhasa, která byla před dvěma týdny středem protičínských nepokojů. Dvoudenní cestu, která začala v pátek, zorganizovaly čínské úřady.

Článek

"Předpokládám, že cílem čínského ministerstva zahraničí je vyhovět požadavkům ze světa, aby umožnili přístup diplomatů do Tibetu," uvedla Janaline Ohová z australského velvyslanectví v Pekingu.

Podle představitele japonské ambasády v Pekingu se cesty zúčastní diplomaté z 15 zemí, kromě Japonska to budou i USA, Velká Británie, Francie a Austrálie.

Ve Washingtonu mluvčí americké diplomacie Sean McCormack uvítal gesto Pekingu jako "krok správným směrem, který však nenahradí našim diplomatům možnost podívat se nejen do Lhasy, ale i do jejího okolí".

Mniši protestovali před zahraničními novináři

Lhasu ve středu za doprovodu čínských úředníků navštívili i zahraniční novináři. Skupina buddhistických mnichů ale narušila tiskovou konferenci a obvinila Čínu z porušování náboženské svobody a z falšování informací o nepokojích v Tibetu. "Chceme, aby se dalajláma mohl vrátit do Tibetu, chceme svobodu," provolávali.

Čína se organizovanými cestami do Tibetu snaží odpovědět na mezinárodní tlak, aby Tibet více otevřela zahraničním reportérům a diplomatům. Nepříjemné pro Pekong je, že kritika přichází necelých pět měsíců před začátkem letní olympiády.

V Tibetu vypuklo 10. března při výročí neúspěšné povstání proti čínské okupaci největší protičínské povstání za poslední dvě desetiletí. Nepokoje ve Lhase tvrdě potlačily čínské bezpečnostní složky. Podle čínských oficiálních údajů zahynula dvacítka lidí, tibetské exilové organizace hovoří o nejméně 140 obětech. Podle Pekingu nepokoje vyvolal dalajláma, aby sabotoval olympijské hry v Číně.

Reklama

Související články

Čína přiznala střelbu do Tibeťanů

Čínská vláda pokračuje v tvrdém postupu vůči Tibeťanům. Ve čtvrtek poprvé přiznala i střelbu do demonstrantů. Kulky zranily čtyři lidi. Čína též oznámila,...

Výběr článků

Načítám