Hlavní obsah

Úsporný dům s řízeným větráním

Právo, Gisela Růžičková

V nabídce nových bytů je těch nízkoenergetických jako šafránu. Přesto kdo hledá, najde, podobně jako manželé Řežábovi. O úsporném bydlení měli díky hostiteli spoustu informací, takže se zabydleli v domě s nadstandardním zateplením v bytě s řízeným větráním s účinnou rekuperací.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nízkoenergetický dům je nadstandartně zateplený

Článek

Již přes dva roky obývají jeden ze tří bytů v nízkoenergetickém domě se společnou zahrádkou v Praze-Štěrboholích. Byt o velikosti 74 m2 je vybaven vzduchotechnikou s rekuperací tepla.

Ohřev TUV je zajištěn elektrickým bojlerem s předehřevem pomocí systému se solárně termickými kolektory, což přináší roční úsporu 60 % nákladů. Dům je navržen a zrealizován na hraně nízkoenergetických parametrů.

.: Ve všech místnostech je instalovaná mřížka, která přivádí čerstvý a odvádí vzduch odpadnífoto: Právo/Michaela Říhová

Pro instalaci na střechu je navíc připraveno 26 fotovoltaických panelů (solární panely), které by měly vyrobit za rok více energie, než se v bytě spotřebuje. Dům je zděný se zateplením obvodových stěn. Zateplené jsou také všechny stěny do chodeb.

Základem je rekuperace

Podmínkou pro označení nízkoenergetický dům je dostatečná izolace budovy a kvalitní okna. Byt rodiny Řežábovy v domě ve Štěrboholích má navíc nainstalované horkovzdušné vytápění a řízené větrání s rekuperací tepla, kdy odváděný vzduch předává přiváděnému vzduchu 90 % energie.

V praxi to vypadá tak, že kvůli lepšímu komfortu majitelů je v technické místnosti samostatná vzduchotechnická jednotka.

.: Cirkulačním okruhem vzduchotechnické jednotky prochází čerstvý venkovní vzduch i odpadní vzduch z místnostífoto: Právo/Michaela Říhová

„Je to sice dražší a technicky náročnější řešení, ale každá domácnost má jiné nároky na tepelnou pohodu. Proto si v bytě rekuperujeme teplo podle své potřeby. V rekuperační jednotce se předehřívá čerstvý vzduch odpadním vzduchem s 90% účinností.

Není nad řízené větrání

I když je to neobvyklé, naši hostitelé skoro vůbec neotvírají okna. Přesto mají okna ohromnou výhodu v tom, že jsou opatřena venkovními žaluziemi s čidlem, které reaguje na vítr i na slunce. V létě se žaluzie automaticky zatáhnou, takže nepustí teplo do bytu, a podobně reagují na vítr.

.: Interiér nízkoenergetického domu s žaluziemifoto: Právo/Michaela Říhová

.: Interiér nízkoenergetického domu s žaluziemifoto: Právo/Michaela ŘíhováByt je vybaven automatickým větráním, které neustále přivádí čerstvý vzduch do místností a odvádí odpadní vzduch z koupelny, kuchyně a WC. Čerstvý vzduch prochází přes prachový filtr a v případě potřeby i přes filtr pylový, vhodný pro alergiky.

.: Interiér nízkoenergetického domu s žaluziemifoto: Právo/Michaela ŘíhováByt je vybaven automatickým větráním, které neustále přivádí čerstvý vzduch do místností a odvádí odpadní vzduch z koupelny, kuchyně a WC. Čerstvý vzduch prochází přes prachový filtr a v případě potřeby i přes filtr pylový, vhodný pro alergiky.

.: Interiér nízkoenergetického domu s žaluziemifoto: Právo/Michaela ŘíhováByt je vybaven automatickým větráním, které neustále přivádí čerstvý vzduch do místností a odvádí odpadní vzduch z koupelny, kuchyně a WC. Čerstvý vzduch prochází přes prachový filtr a v případě potřeby i přes filtr pylový, vhodný pro alergiky.Jaké jsou výdaje

Primárním zdrojem tepla je elektrokotel, který standardně funguje tak, že je celý topný okruh přiveden do vzduchotechnické jednotky. Když se teploty venku pohybují kolem nuly, nemusí se v bytě topit vůbec.

Ze zkušenosti minulých dvou let dělá celková spotřeba elektrické energie 3600 KW/rok, což vychází na 500 Kč měsíčně, náklady na otop do krbových kamen pak 300 Kč.

.: I když primárním zdrojem tepla v bytě je elektrokotel, majitelé používají pouze krbová kamnafoto: Právo/Michaela Říhová

Veškeré výdaje na byt se pohybují kolem 1400 korun za měsíc. Po instalaci fotovoltaických panelů dojde asi po 12 letech k jejich splacení a poté budou vydělávat asi 5000 Kč měsíčně.

Veškeré výdaje na byt se pohybují kolem 1400 korun za měsíc. Po instalaci fotovoltaických panelů dojde asi po 12 letech k jejich splacení a poté budou vydělávat asi 5000 Kč měsíčně.

Veškeré výdaje na byt se pohybují kolem 1400 korun za měsíc. Po instalaci fotovoltaických panelů dojde asi po 12 letech k jejich splacení a poté budou vydělávat asi 5000 Kč měsíčně. Výhodou je léto bez klimatizace

V bytě s nadstandardně velkými okny se hostitelé kupodivu obejdou i v létě bez větrání a klimatizace. Přehřátí interiéru od slunečního záření zamezí hliníkové žaluzie, které se automaticky zatáhnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Nízkoenergetické bydlení se vyplatí

Jak už z názvu vyplývá, nízkoenergetické bydlení se vyznačuje především nízkou spotřebou energie na vytápění.V současné době se o tento trend zajímá mimo...

Pasivní a nízkoenergetické domy v Brně

Stavbě pasivních a nízkoenergetických domů bude věnován veletrh Pasivní domy 2007, který začíná ve středu 10. října na brněnském výstavišti. Kromě možnosti...

V Česku je málo nízkoenergetických domů

Pasivních a nízkoenergetických domů je v České republice stále málo. LIdé se zatím bojí vyšších pořizovacích nákladů a odrazuje je také případná větší...

Výběr článků

Načítám