Hlavní obsah

Nízkoenergetické bydlení se vyplatí

– PRAHA
Novinky, Eva Rajlichová

Jak už z názvu vyplývá, nízkoenergetické bydlení se vyznačuje především nízkou spotřebou energie na vytápění.V současné době se o tento trend zajímá mimo odborníků stále více lidí, láká je zejména možnost ušetřit na energiích ve vlastním bytě.

Článek

V evropských zemích např. Rakousko jsou již standardně využívány koncepce tzv. nízkoenergetických budov, jejichž spotřeba energie je až o 90 % nižší než u běžné výstavby.

Podstatnými znaky těchto budov jsou až extrémní tepelně-technické parametry obvodových konstrukcí a větrání s účinnou rekuperací (neboli zpětným získáváním) tepla.

Nízkoenergetický byt od standardního na první pohled rozeznáte jen velmi těžko. Spotřeba energie je v něm ale až 10krát nižší než u toho "obyčejného".

Navíc splňuje vyšší nároky na tepelnou izolaci a tzv. neprůvzdušnost konstrukce. Využívá i další technické doplňky, např. solární kolektory, které výdaje na provoz bytu dále snižují.

Nízkoenergetický dům důsledně využívá stavební prvky, které teplo ven propouští minimálně, ale také dokáže zpracovat až 90 % odpadní energie, která jinak unikne např. větráním.

Základem je tedy velmi dobrá izolace obvodového pláště, kvalitní okna a využívání alternativnějších zdrojů energie - solárních panelů a rekuperací tepla.

Vyšší náklady se vyplatí

Pořizovací náklady jsou u takového typu staveb vyšší, ale jde řádově o cca 7 - 10% navýšení ceny než u standardních novostaveb. Tento cenový rozdíl je dán vyššími náklady na návrh stavby a její realizaci.

U takového typu staveb je také důležitý ekologický aspekt - úspora energií potěší nejen vaši peněženku, ale rovněž je mnohem šetrnější k životnímu prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám