Hlavní obsah

Kvůli ruským bombardérům u Aljašky vzlétly americké stíhačky

Novinky, CNN, aš, ITAR-TASS
WASHINGTON/MOSKVA

Americké stíhačky F-15 ve středu vzlétly kvůli dvěma ruským strategickým bombardérům Tu-95 (v kódu NATO Bear), které mířily k Aljašce. Stíhačky vyprovodily z oblasti vzdálené 800 kilometrů od pobřeží, kterou Američané považují za svoje bezpečnostní pásmo.

Článek

Podle Moskvy se však bombardéry pohybovaly nad mezinárodními vodami. "Dvě letadla Tu-95 z tarnopolské divize a dva tankery Il-78 provedly úspěšný patnáctihodinový let nad neutrálními vodami v arktické oblasti a nad Pacifikem. Během mise stroje u Aljašky doprovázely stíhačky NATO,“ řekl mluvčí ruského letectva, plukovník Aleksander Dobryševskij.

Zdůraznil, že všechny tyto lety jsou podnikány v souladu s mezinárodním právem nad mezinárodními vodami.

Podobných incidentů bylo od loňska, kdy Moskva obnovila dálkové lety strategických bombardérů, zaznamenáno už několik.

Naposled se ruské stroje v únoru přiblížily k pacifickému pobřeží USA a velmi těsně i k letadlové lodi USS Nimitz. Vystartovaly proto stíhačky F-18.

Loni v létě při podobných přeletech nad Severním mořem musely odstartovat britské a norské stíhačky. Bombardéry se blížily k území těchto států.

Podle americké armády se ale přeletů není potřeba obávat, protože Rusko jen ukazuje svoji vojenskou přítomnost a schopnosti.

Reklama

Související články

Brity vystrašil let dvou ruských bombardérů

Británie v úterý vyslala stíhačky proti dvěma ruským strategickým bombardérům, které se přibližovaly k britskému vzdušnému prostoru, ale nenarušily jej. Londýn...

Výběr článků

Načítám